Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК изтегли жребия с номерата на партиите в бюлетината за евровота

| обновено на 24.04.19 в 19:04
Снимка: БГНЕС

ЦИК изтегли жребия с номерата на партиите в бюлетината за европейските избори. 

ГЕРБ са с номер 12, БСП за България – номер 18, АБВ, под името "Коалиция за България" – номер 10, ДПС – номер 20, НФСБ – номер 1, ВМРО – номер 3, "Атака" – номер 14, "Воля" – номер 23, независимият кандидат Десислава Иванчева – номер 11, инициативният комитет, издигнал Евгения Банева – номер 22.

Коментирайки изтегления номер 12, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че го възприемат като „12-а победа, която предстои да постигне ПП ГЕРБ“.

Георги Свиленски от БСП каза, че с номер 18 са изтеглили „добър късмет“: „Конкретна и ясна задача – 1-во място и 8 мандата на европейските избори, смяната на модела и изгонването на ГЕРБ от властта“, добави той.

От името на АБВ и други леви, които се пребориха да се явят под името „Коалиция за България“ и с номер 10 на изборите, Румен Петков обещава енергична кампания: „Както се казва, знаем им номерата, това е резултатът от жребия“, каза той.

За атрактивния номер 1 на НФСБ лидерът на партията Валери Симеонов каза, че е „най-хубавият“: „Господ е с нас, провидението е с нас, съдбата е с нас, остава и ние да си свършим работата – да увеличим тази цифра“, добави той.

Във ВМРО не са нумеролози, отбеляза Ангел Джамбазки за падналия се номер 3: „Може да означава 3-ма представители, но ще трябва сериозна работа“, каза той.

Третата патриотична формация – партия „Атака“, която е с номер 14. Неин представител заяви, че е необходимо „да си вземем своето от ЕС, за силна България с номер 14“.

За ДПС номер 20 е номер на успеха: „На 20 години е младежката ни организация, ние разчитаме изключително много на младите ни кандидати“, каза Илхан Кючюк.

Фаталният номер 13 се падна на „Да, България“ и ДСБ: „Ние ще бъдем любимец 13, ще покажем една истинска алтернатива“, коментира Алина Добрева.

Номер 23 се падна на „Воля“. Според лидера на партията Веселин Марешки „дори жребият показва колебанието дали ще бъдем двама или трима в Европейския парламент. Затова 23“.

Кампания от ареста ще води Евгения Банева – номер 22. Българско национално обединение е партията, която я издигна като кандидат за евровота. Председателят на формацията Георги Георгиев обеща: „Очаквайте много шоу от нас. Ще е по-интересно от ареста да се водят кампаниите“.

Петър Кържилов – представител на инициативния комитет, издигнал Десислава Иванчева, която също не е на свобода, и получила номер 11, изрази очакване тя „да бъде освободена, така че да води нормална, равна кампания с другите участници“. „Ако това не стане, сме готови да водим кампанията ѝ от ареста“, добави той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна