Eмисия новини
от 10.00 часа

Управляващото мнозинство одобри на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

Снимка: БГНЕС

С редица критики и условности управляващото мнозинство одобри на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се предоставят допълнителни правомощия на армията по охраната и опазването на обществения ред. 

С промените, внесени от Министерския съвет, се предвижда и създаването на Съвместно командване на специалните операции за развитие на българските сили по изискване на Алианса. 

Армията да може да оказва помощ на държавните органи в противодействието на заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението. Това подкрепи на първо четене мнозинството. Резерви обаче се чуха и от ГЕРБ и от ДПС. Валентин Радев от ГЕРБ обърна внимание, че не е съвсем ясно какво ще прави армията: "Армията работи извън границите, МВР работи в границите, да. Това смесване не е допустимо или поне не е ясно в това предложение". 

Джейхан Ибрямов от ДПС не видя основание за подобни правомощия: "И тука питам, колеги бе, да не става дума за някаква завера и в последствие да се окажем в един военен режим".

Приетите на първо четене поправки в Закона за отбраната предвиждат българските граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на България извън територията на страната, да могат да ползват социалните кухни към Министерството на отбраната и да бъдат подпомагани с парични средства.

Компромисно се даде и възможност при наличие на обективна невъзможност за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки по време на занятия, учения, тренировки и лагери на военнослужещите да се изплаща левовата им равностойност. Валентин Радев от ГЕРБ се възпротиви и на това предложение: "То там "Лафка" няма. Като им дадеш парите, какво ще правят? Нали идеята е да е фирмено хранене, тоест фирми да отговарят за храната, те да я доставят. То и пари да им дадеш, няма какво да си купят".

Мнозинството подкрепи на първо четене законопроекта, но с изискването за прецизиране на  текстовете между двете четения.

Още от