Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 произведения на 18 артисти участват в петата изложба, посветена на Владимир Димитров – Майстора

Студентският пленер "В духа на Майстора" представя изложба в галерия „Академия“ на НХА

| обновено на 25.04.19 в 15:05
4
Изложба, посветена на студентския пленер „В духа на Майстора“, се открива тази вечер в галерия „Академия“ на Националната художествена академия
Снимка: Добромир Видев

Изложба, посветена на студентския пленер „В духа на Майстора“, се открива тази вечер в галерия „Академия“ на Националната художествена академия от 18 часа. Включени са  живопис и скулптура на студенти от академията, създадени по време на пленерите в село Шишковци, Кюстендилско, където Майстора живее и твори в продължение на 26 години. Студентският пленер е един от важните проекти на висшето училище, който се провежда от 5 години. 

Над 30 картини и скулптури на 18 артисти участват в петата изложба, посветена на Владимир Димитров – Майстора. Те са създадени по време на пленерите в село Шишковци, община Кюстендил, където Майстора живее и твори в продължение на 26 години. 

Доцент Здравка Василева, която е ръководител на катедра „Живопис“, обяснява, че идеята на пленера е студентите да бъдат извадени от академичната среда. Място като село Шишковци притежава и нужният дух, който да „зареди“ и картините.

Доцент Здравка Василева признава, че пленерът, посветен на творчеството на Владимир Димитров – Майстора, е доста млад, за е създал утвърдени художници. Но за качествата на картините говори и фактът, че те ще станат част от фонда на галерията – партньор на пленера – Галерията в Кюстендил. Това важи и за кинетичните скулптури от дърво, вдъхновени също от мястото, където Майстора твори 26 години. Скулпторът и преподавател в НХА доц. Цветослав Христов.

Директорът на галерията в Кюстендил и преподавател в Художествената, Валентин Господинов казва, че след пет години последователно провеждане на пленера дори жителите на селото очакват младите творци всяка година.

Студентският пленер е един от важните проекти на НХА, който се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност и с партньорството на община Кюстендил, кметство Шишковци и на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“.

Репортажа на Добромир Видев в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна