Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на папа Франциск - посланията и значението на визитата му в България

Снимка: popeinbulgaria.gov.bg

След 10 дни България ще се окаже в центъра на световните медии, когато за втори път в историята глава на Римокатолическата църква ще посети страната ни.

Визитата на папа Франциск, който пристига на двудневно посещение, ще премине под знака на международния мир и призив за религиозен диалог. От началото на своята интронизация Светият отец е посетил и други балкански държави - Албания, Гърция, Босна и Херцеговина.

С овации събралото се множество пред патриаршеската катедрала изрази своето задоволство от чутото слово на покойния папа Йоан Павел Втори по време на визитата му в България през май 2002 година, а Златният фонд на БНР съхранява и до днес думите на Светия отец, който ще бъде запомнен с приноса си за възстановяване на демокрацията и на религиозните свободи. Уверявайки, че никога не е преставал да обича българския народ, папа Йоан Павел Втори отправи благословия към страната ни.

Посещението е чакано повече от 20 години, за да измие хвърленото петно срещу България, върху която тежеше силно сянката от покушението срещу папата от 1981 година. Посещението изиграва важна роля за постигането на водещи цели във външната ни политика, разказва днес Соломон Паси, тогавашен министър на външните работи.

Пред папа Йоан Павел Втори българските управници настояват за издигането на български кардинал, което по думите на Паси, е щяло даде по-голяма тежест на България в рамките на международните отношения и 17 години по-късно бившият външен министър призовава искането да бъде отново поставено по време на предстоящата визита на папа Франциск.

Отчитайки малобройната численост на католическата общност у нас, която надхвърля 80 хиляди души, апостолическият екзарх Христо Пройков определя подобна идея като химера.

Мотото на посещението на папа Франциск „Мир на земята“ представлява заглавието на енцикликата на свети папа Йоан 23-ти, който преди своята интронизация е бил 10 години апостолически делегат в България, останал дълбоко свързан с нашата земя и нейните жители. Днес папа Франциск е неразривно свързан с каузата за мира и продължава делото на Анджело Ронкали.
Въпреки че това ще бъде първото посещение на папата в България, светият отец разказва, че познава страната ни от двегодишен. На традиционната аудиенция във Ватикана миналата година Франциск сподели истории от детството си пред българската делегация и разказа, че е бил откърмен с кисело мляко, приготвяно от неговата баба.
Заради своята солидарност към онеправданите папата ще посети и бежански център в България по време на своята визита у нас.

Само преди месец се навършиха 6 години откакто аржентинецът Хорке Марио Берголио бе избран за римски папа. Той е първият папа на име Франциск, първият от йезуитския орден, както и единственият глава на римокатолическата църква, който е позирал за селфи с млади хора на площад "Свети Петър". В началото на годината Франциск стана и първият върховен понтиф, посетил арабския полуостров, за да насърчи религиозното братство, а светът видя как въпреки болките в гърба той коленичи и целуна краката на лидерите на Южен Судан с призив за мир.

Определен през 2014-а за най-влиятелния световен лидер, заради реформите му във Ватикана и положителния образ, който дава на църквата, папа Франциск въздейства най-напред със своя стил и начин на поведение. В унисон със своята скромност през 2017 година папата продаде на търг луксозен автомобил, който му беше подарен, а средствата дари за благотворителност:

Какви са основните послания на знаковите визити и какво е значението им за мястото на България в съвременния свят.

Репортажа на Еленица Маринова в предаването ''12+3'' по програма ''Хоризонт'' можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна