Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпети петък е

| обновено на 26.04.19 в 18:30

Стотици вярващи се събраха в храма „Света Неделя“ на вечерното богослужение, когато се съпреживява Христовата смърт. Изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Всъщност песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Преди богослужението Негово Светейшество патриарх Неофит заяви: „Молим се за избавление от всяко зло и за да бъдем победители на смъртта. Пожелавам ви честит празник“.

Днес е Разпети петък - денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Богослуженията в най-тъжния ден от годината за православните християни, проследяват издаването на присъдата, разпятието и погребението на Божия син. 

Патриарх Неофит се включи в служението "Царски часове" в патриаршеската църква "Света Неделя" в София, като пожела на всички българи: "На Разпети петък си спомняме страданията на Господа Исуса Христа и се стараем да следваме Христа по неговия път към Голгота и Възкресението. Нека да се вдъхновим от величието на Спасителя и на неговия подвиг, за който сме честити като православни християни да го имаме като пример в живота. Пожелавам духовни настроения и светли предстоящи празници".

След края на сутрешната литургия се изнася Светата плащеница, символизираща погребаното Христово тяло, а след това се полага пред олтара, където хората минават под нея, за да съпреживеят страданието на Божия син, на Разпятието в последните часове преди неговата смърт и в очакване на неговото Възкресение.

Викарият на Софийската митрополия, архимандрит Поликарп, се обърна към вярващите в храма:

"Застанали сме около тази Плащеница с духовно умиление и с трепет, застанали сме със смирение и духовна радост, защото виждаме тялото на Спасителя, положено в плащеница и готово за погребение и с това виждаме и нашата надежда за възкресение и вечен живот. Господи Иисус Христос, всичко това извърши с любов и от любов не, защото имаше нужда, а защото ние имахме нужда от спасение и от избавление от греха и падението".

Иконом Николай Георгиев от отдел "Връзки с обществеността" на Светия синод обясни: "Хората минават под Плащеницата, тест символично се съпогребват с Христос, за да станат съучастници в смъртта и в погребението, и във възкресението Му. Много често има термина "за здраве", "за здраве". Не. Тука е съучастие".

От 18.00 часа в митрополитската катедрала "Света Неделя" ще бъде отслужено богослужението "Опело Христово", оглавено от Българския патриарх Неофит и съпроводено от литийно шествие около храма.

"Не с броя на хората се измерва църквата, а с качеството на религиозния живот, с онази висота на съпреживяването на богослужението, на съучастието на Господната трапеза. Поканата е към всички и всякога - елате при Господ и станете част от нас", казва иконом Николай Георгиев.

В този ден, изпълнен със страдание, унижение и безнадеждност, вярващите спазват строг пост и посещават храма в знак на съпричастност към доброволните и спасителни страдания на Божия син:

"За мен е една тъга, след което, слава Богу, има възкресение".

"В тези дни човек трябва да се успокои, малко да се замисли над живота и да си направи равносметка на постъпките, защото сме много грешни".

"Човек да се сети за Господ, тъй като това е, което ни липсва основно".

Стотици варненци и гости на града се събраха в катедралния храм „Успение Богородично“ на т.нар. Царски часове и изнасянето на светата Плащеница. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан припомни смисъла на Разпети петък: „Разпети петък е ден, който е по-строг ден. Действително великото събитие, което фактически промени света е един много скръбен ден, тъжен преимуществено, но се усеща една тиха радост постепенно някъде много дълбока скрита, но преимуществено чувство на тъга, че Христос пострада на кръста, а той го освидетелства на своите ученици, те не го разбраха веднага, трябваше да го преживеят и тогава да видят неговото явяване след възкресението му, но в края на краищата той става залог за всеобщото възкресение, Христос възкръсна от мъртвите“.

В историческата църква „Света Марина“ в центъра на Велико Търново, построена преди 165 години от майстор Колю Фичето , плащеницата  беше изнесена сутринта с песнопения, посветени на страданията и смъртта Христови. Миряни споделиха:

„Днес е най-тъжният ден в нашата религия и да почетем паметта и после възраждането на Христос“.

„Аз идвам, за да запаля свещички за семейството, за близките, за здраве най-вече. Трябва да бъдем сплотени“.

„За здраве на семейството, това дава основата на всичко“.

Хотелите и къщите за гости във Велико Търново и Арбанаси от вчера се пълнят с туристи. Най-много са чуждестранните гости от Франция, Китай и Тайван.

Миряни от Пазарджик споделиха:

"В петък са разпънали Исус. Хората минават под масата, за да могат да си вземат благословение от Исус Христос и да целунат Евангелието и Кръста".

"Това е най-тъжният ден и аз откакто 30-тина години осъзнато ходя на църква, даже и природата плаче. Аз не си спомням Разпети петък да не ръси. Той наистина е тъжен ден. Тогава някак си времето е спряло".

"За нас е една възможност да преосмислим своите деяния, да скърбим за нашия Бог и в същото време да не губим вярата, надеждата и любовта, които са основите на християнството, за да можем да се възвисим, да почерпим сила от християнската религия и да очакваме Възкресението на Исус".

Още по темата чуйте в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна