Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: България ще води преговори със САЩ за доставка на американски природен газ

Снимка: БГНЕС

България ще води преговори със Съединените щати за доставка на американски природен газ, съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който участва в конференция, посветена на втечнения природен газ. По думите му страната ни може да се възползва от държавните дотации, които Вашингтон дава, и това може да се случи в рамките на сътрудничеството ни в НАТО.

На директен въпрос дали преговорите за американски газ и изтребителите Ф-16 са обвързани, Борисов помоли журналистите да не му слагат думи в устата и уточни, че реални разговори все още не са започнали.

Премиерът за пореден път потвърди, че България се надява на диверсификация на енергийните източници, защото само така може да се постигне най-добра цена и сигурност на доставките.

"Най-важна е енергийната сигурност, която е част от националната", заяви премиерът Бойко Борисов:

"Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията в цената на газа. Ако американците дават по-добра цена, а тука говорихме как можем през вноските от НАТО, през американските бази и учения в България да мислим по тези държавни дотации, които дава Америка, но сме много в начало на разговора".

Борисов се яви пред журналистите с Том Пайл, когото представи като съветник на американския президент Доналд Тръмп. А на въпрос на "Хоризонт" кога реално могат да започнат преговори, премиерът отговори:

"Аз се надявам, че в преговорите с правителството на САЩ за самолетите ще се срещаме през следващите месеци, живот и здраве".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна