Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолог: Албанците в Северна Македония ще гласуват за Пендаровски

| обновено на 04.05.19 в 10:07
Стево Пендаровски
Снимка: БГНЕС

Днес в Македония е ден за размисъл преди утрешния втори тур на президентския вот.

Според политолога професор Кашиф Бакиу вотът на етническите албанци ще реши предстоящия балотаж на президентските избори в Северна Македония, най-вероятно те ще гласуват за Стево Пендаровски.

„Смятам, че албанските гласове ще решат победителя. Не можем да избягаме от основния въпрос и това е отношението към евроатлантическата интеграция. В това отношение Стево Пендаровски се представи най-добре и смятам, че той ще привлече по-голямата, ако не и цялата част от албанските гласове, от тези които ще излязат да гласуват“, каза Бакиу.

Според политологa професор Кашиф Бакиу вотът на етническите албанци ще реши предстоящият балотаж на президентските избори в Северна Македония и те най-вероятно ще гласуват за Стево Пендаровски:

Според него активността на изборите ще бъде малко над 40 процента, но под 41 на сто, и вотът ще бъде валиден.

„Имам впечатление, че в понеделник ще имаме нов президент и това ще бъде Стево Пендаровски. Ако все пак активността не достигне нужните 40% от гласовете, ще имаме предсрочни парламентарни избори, след това конституционни промени – президентът да се избира от парламента. Това би бил най-лошият вариант в момента, в който чакаме начало на преговорите за присъединяване към ЕС“, каза политологът.

При това положение целият процес, при който международната общност инвестираше в Македония, ще се върне в една нулева позиция.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна