Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изгнания" на Йозеф Куделка в Софийската градска художествена галерия

| обновено на 07.05.19 в 13:03
2
Фотография на Йозеф Куделка
Снимка: Софийска градска художествена галерия

Чехът Йозеф Куделка, заснел Пражката пролет, открива лично довечера изложбата си "Изгнания" в Софийската градска художествена галерия.

След множество странствания из Европа Йозеф Куделка получава френско гражданство през 1987 г. и в знак на благодарност към Франция, той дарява 75-те фотографии от серията „Изгнания“ на Център „Помпиду“ – Национален музей за модерно изкуство/Център за промишлен дизайн. Именно тази ключова за неговото творчество серия от творби представлява настоящата експозиция в СГХГ. Изложените знакови творби са от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на 20 век.

„Куделка е много прецизен автор и много се грижи за неговите творби - иска да бъдат добре представени на публиката. ... В изложбата има една много интересна серия на негови автопортрети. Изложил е и свои оригинални филмови ленти, които също могат да онагледят процеса и начина на работа на самия фотограф. Той не е фотограф по образование, а авиоинженер, но можем да кажем, че Пражката пролет, го превръща в професионален фотограф". Това каза пред БНР Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия.
Експозицията „Изгнания“ ще бъде в България до 9 юни.

Интервюто на Валерия Николова с Аделина Филева в предаването „Хоризонт до обед“ по програма „Хоризонт“ можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна