Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вал Стоева от сайта "Детски книги":

Отглеждаме четящи деца и читатели с мнение

В тазгодишния конкурс "Бисерче вълшебно" са гласували над 11 хиляди малки читатели

„Много се гордеем, че отглеждаме четящи деца и читатели с мнение“ – това каза в предаването „Закуска на тревата“ Валентина Стоева от Фондация „Детски книги“, която поддържа и едноименния сайт.
      

Фондацията организира ежегодния конкурс „Бисерче вълшебно“, който наскоро обяви победителите от седмото си издание.

Тази година са гласували 11 376 деца, „цяла армия от истински читатели“, уточни Вал Стоева.

„Бележим ръст, макар и с хиляда, хиляда и малко гласове всяка година, но по-важно е, че децата се връщат и имат желание да кажат кои книги наистина харесват“, коментира тя.  

М категорията от 5-7 години децата са дали най-много гласове за „Разхвърляната Мими“.

Във възрастовата група 8-10 години в Категория „Изследователи“ призът е отишъл при Никола Райков за „Приказка от два свята“.

„Той прави книги-игри за деца, нещо, което не се среща често на пазара. Има верни фенове и такива, които наистина откриват този начин за стимулиране на четенето“, отбеляза Валентина Стоева.

Друга награда - в категорията „Мечтатели“, децата присъждат на Мария Пар, напичана новата Астрид Линдгрен – за творбата й „Вратарката и морето“.

При най-големите надпреварата била много оспорвана, но за втора поредна година напред излиза влогърът Стан с книгата „Измамен“.

В категория „Нещотърсачи“ е отличена влогърката Стефи с „Тайните на Стефи“.

„Лица, които имат отношение към четенето. Не просто имат много последователи в YouTube, не просто са написали книги, но наистина имат желание да помогнат на своите фенове да се развиват и да следват мечтите си. Страхотно послание и децата го улавят“, допълни Вал Стоева.  

„Много ме радва това, че вече и нашият пазар вече може да се похвали с качествени продукти, защото децата ценят и търсят именно тях“, каза още тя.

Активни учители и библиотекари помагат за набирането на детско жури за първоначалната селекция на книгите в „Бисерче вълшебно“.

През юни на „Пловдив чете“ предстои среща на читателските клубове към фондация „Детски книги“, които са 79 в цялата страна и обхващат близо 4 600 деца.

„Там ще можем да запознаем децата с писатели, преводачи, да доразвием уменията им да четат критично. За да сме спокойни, че когато те трябва да оценят книгите, „Бисерче вълшебно“ 2020“ ще има по пет от най-най-най добрите предложения от всичко, което излиза на пазара“, посочи Вал Стоева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна