Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Касабов и Йордан Славейков - театрален прочит на близостта

Димитър Касабов и Йордан Славейков
Снимка: Радостина Билярска
Театралната постановка "Паякът" ще бъде поставена за 85-ти път на 14 юни в Театрална работилница "Сфумато". Режисьори и автори на текста са Димитър Касабов и Йордан Славейков. 

Сюжетът се върти около "болезнената любов, не тази захаросаната, а по-скоро онази, която ни кара да си задаваме въпроси всеки ден дали да продължаваме заедно и как", обясни в предаването "Преди всички" Димитър Касабов.
"То е за тая любов, която ние с Димитър вярваме, че е по-смислена, по-интересна, обратно на захаросаната. Любовта, от която страдаш", допълни Йордан Славейков. 

Вече има интерес и за създаване на филм по текста "Паякът". Поканата е дошла от австрийска компания по време на престоя на Йордан Славейков в Прищина.
Друга постановка, на която Димитър Касабов и Йордан Славейков режисират, е "Стъклената менажерия" по Тенеси Уилямс. На сцената там се поставя лед, който се топи, за да илюстрира сюжета - идеята е на сценографката Елена Стумбова.

"Много се обичат тези хора, много обича тази майка децата си, но тя не вижда как семейството й се разпада и Елена остави леда, който докато се играе постановката леко се топи и никой не забелязва. Така неусетно се разпада едно семейство, си мислим ние, какво стига до публиката - не знам", каза още Йордан Славейков.

"Така се топят взаимоотношенията им, топят се връзките помежду им, защото те всеки ден порастват все повече и все по-малко са деца", подчерта Димитър Касабов. 

Димитър Касабов и Йордан Славейков подготвят нова пиеса за голяма сцена - "Двама". Още се двоумят за жанра - дали да бъде комичен или драматичен и прогнозират, че може да се получи "нещо по средата".

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна