Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската сметна палата ще проверява строителството на пътища у нас

Зам.-министър Нанков: Проверката на Европейската сметна палата е регулярна, а не по сигнал

| обновено на 07.05.19 в 18:27
Снимка: БГНЕС

Европейската сметна палата ще започне проверка на строителството на пътища в четири държави, сред които и България, съобщиха от институцията. Става дума за проекти, финансирани с европейски средства по линиите на основните транспортни коридори. Останалите държави са Полша, Чехия и Испания. 

За периода от 2007-а до 2020 година финансирането на пътни проекти възлиза на около 82 милиарда евро. Половината от тях са изразходвани за основната и широобхватна мрежа, категорични са от Европейската сметна палата. 

Според експертите обаче "съществува риск цялата основна мрежа на Европейския съюз да не бъде завършена навреме". Все още в пътната мрежа съществуват пропуски, липсващи връзки и места с недостатъчен капацитет, допълват одиторите. Те ще проверят действията на Европейската комисия и отпуснатите средства дали осигуряват напредък на държавите членки към навременно завършване на мрежата и по-добра свързаност за гражданите.

"Проверката на Европейската сметна палата е регулярна, а не по сигнал, и се отнася за изпълнението на сроковете за строителството". Това каза в Ловеч заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по повод обвиненията от страна на БСП за нередности:

"Това е регулярен одит. Той не е нарочен, не е по сигнал и убеден съм, че Европейската сметна палата не се е самосезирала от сценариите на Йончева и на Свиленски за извършен одит в страната по отношение на строителство на пътища. Знаем коя магитрала построиха те, как предизборно я откриваха недовършена такава след N на брой анекси. Говорим за "Люлин" – най-скъпата магистрала, по 8 милиона евро на километър възложена".

Николай Нанков допълни, че в момента са необходими 120 милиона лева, за да се отстранят нередности по автомагистрала "Тракия", между Чирпан и Стара Загора, строена между 2005-а и 2007 година от правителството на БСП: 

"Трябваше след 2009 година след тях да се оправя в немалка част от порочните ѝ процедури и изпълнения, с укрепване на свлачища. Виждаме какво е качеството ѝ и до ден-днешен. Така че за пари да не коментират и за европейски проекти".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна