Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Помпейо планира да посети Русия за разговори със Сергей Лавров

Майк Помпейо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Майк Помпейо планира да посети Русия за разговори с руския външен министър Сергей Лавров следващата седмица. Това стана ясно след разговорите на двамата първи дипломати във Финландия по време на срещата на Арктическия съвет.

В същото време Помпейо отмени планираното за днес посещение в Берлин, без да назовава причини.

Лавров ще приеме Помпейо на 14-и май в Сочи, съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. От Кремъл допълниха, че не е изключена среща с президента Владимир Путин, но говорителят Дмитрий Песков не даде никакви допълнителни подробности.

Руският външен министър определи разговора си с американския държавен секретар във Финландия като "много добра крачка напред" след телефонния разговор между президентите Путин и Тръмп, състоял се в петък по американска инициатива.

Майк Помпейо трябваше днес да отпътува от Финландия за Берлин, но внезапно отмени посещението поради "неотложни въпроси", заяви говорителката му, без да съобщи повече подробности.

Разговорите с канцлера Ангела Меркел и външния министър Хайко Маас са отложени, а не отменени, подчерта държавният департамент в кратко съобщение. Известно е, че отношенията между Съединените щати и Германия се усложниха след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна