Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: 610 лева месечно на човек са нужни за издръжката на живот

| обновено на 09.05.19 в 14:34
Снимка: архив

Увеличава се издръжката на живот. По данни на КНСБ за първото тримесечие на годината за четиричленно семейство са били необходими 2442 лева или по 610 лева на човек, което е с 32 лева повече от миналата година.

Работната заплата продължава да бъде основният източник на доход в домакинските бюджети, сочи докладът на КНСБ. Средната работна заплата по предварителни данни за миналата година е достигнала 1135 лева, което е номинален ръст от 9,4% и реално покачване от 6,4%.

Най-висока продължава да бъде заплатата за сектора на информационните технологии.

За 2018 г. България продължава да е с най-ниската работна заплата в ЕС, като брутната е била 580 евро. За сравнение в Германия брутната заплата е била 3880 евро.

КНСБ предлага чрез последователни стъпки и ежегодно увеличение на заплатите с 12 до 15% годишно средната работна заплата да достигне през 2022 г. 1800 – 1900 лева при равнище на минимална заплата от 900 лева. 

„Това за нас е абсолютно възможно и изпълнимо за четири години, стига естествено да има адекватни цели и действия, както на държавата, така и частният бизнес, ако иска да има работници в България работещи и добре платени. Това са нивата - хиляда евро средна работна заплата в края на 2022 година и в същия този период за четири години напред 450 евро минимална работна заплата“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В сферата на услугите трайно се задържат като ниско платени дейностите „Ресторантьорство“, „Социална работа“, „Обслужване на сгради“ и „Озеленяване“, а в промишлеността – „Производство на дървен материал“, на мебели и облекло, както и обработката на кожи. Икономистът от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов коментира:

"5.2 пъти е била през 2017 г. разликата между най-високата и най-ниска средна работна заплата по отрасли. През изминалата година вече е 5.9 пъти разликата. Заплатите нарастват. Да, пари се отделят, както в частния, така и в държавния сектор, но разликата между най-долните и най-горните работни заплати, ако най-долните са ресторантьорство и хотелиерство, а най-горните са информационни технологии, финансови услуги и т.н. - тази разлика нараства. И наблюдава се изключителна поляризация на обществото и изчезване на средната класа".

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени