Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10-ото юбилейно издание на фестивала на младата анимация "Златен кукер“ в София

БНР Новини

 Под мотото „Чрез изкуство и образование към един по-добър свят“ преминава тазгодишното юбилейно издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер“ в София. Във фокуса на проявите са идеите и постиженията на учениците и студентите по анимация, както и на младите аниматори от Българската асоциация на независимите художници и аниматори „Пройко Пройков“ и техните колеги от цял свят.

По време на фестивала до 12 май в новото място за креативните хора в столицата „Мисия 23“ ще има прожекции на близо 200 филма от 96 страни, селектирани за конкурсната програма, майсторски класове, анимационни работилници, изложби и още много изненади за почитателите на анимацията. Входът за всички събития е свободен.

След юбилейното издание в столицата анимационният фестивал „Златен кукер“ ще гостува в различни български градове. Той се провежда под патронажа на Министерство на образованието и науката и в партньорство с Министерство на културата.

В студиото на „Артефир“ гостуваха Надежда Славова, директор на фестивала и председател на  Българската асоциация на независимите художници и аниматори „Пройко Пройков“ и директорът на грузинския анимационен фестивал Зураб Диасамидзе, член на Международното жури тази година.

Програмата на фестивала може да разгледате тук.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени