Eмисия новини
от 02.00 часа

Трима тенис таланти отличени от фондацията на Бербатов

Димитър Бербатов с Нестеров (вляво) и Иванов.
Снимка: БФТ

Трима големи тенис таланти бяха отличени от фондация "Димитър Бербатов" за успехите си през 2018 г. Първият българин, шампион и голмайстор на английската Висша лига по футбол, връчи 11-ите годишни награди "Успелите деца на България". Бяха наградени най-добрите 27 от Клуб 2018 на фондацията на Бербатов в областите "Изкуства", "Наука" и "Спорт" в три възрастови групи. А от деветимата отличени от всички спортове за успехите си през миналата година трима са тенисисти - Иван Иванов, Катерина Димитрова и Пьотр Нестеров.

Иван Иванов стана лауреат на голямата награда в категория "Спорт", 1-и - 4-и клас. Той е от Варна, на 10 години. Негов треньор е Пламен Радев. 2018 г. е изключително успешна за Иван - печели общо 15 отличия, от които 9 за първо място. Някои са постижения в по-горната възрастова група - до 12 г. Държавен шампион при 10-годишните момчета. Победител в Международния мастърс турнир Kinder+ за Sport Tennis Trophy 2018 в Ница (Франция). Турнирът се провежда в най-голямата тенис академия в Европа - Mouratoglou Tennis Academy. За да има право на участие, Иван печели и двата турнира Kinder+. Победител в Националния тенис турнир от световната верига Champions Bowl – София.

Катерина Димитрова е финалист за голямата награда в категория "Спорт", 5-и - 8-и клас. Тя е от Пловдив, на 15 г. Неин треньор е Петър Рангелов. През 2018 г. Катерина е първа на сингъл на силните международни турнири в Германия от веригата "Тенис Европа": BMW Junior Cup 2018 в Регенсбург и Jugend Cup Deutsche Tennismasterschaften в Ренинген. Но най-голямото ѝ постижение е второто място на сингъл на Европейското първенство по тенис в Италия - Tennis Europe Junior Masters. Турнирът, който се провежда в Реджо Калабрия, е Мастърс 2018 на осемте най-добри единично момичета до 14 г. в Европа. Катерина е държавен шампион на закрито на двойки.

Катерина не успя да присъства на церемонията, тъй като по това време имаше турнир в Истанбул, но тя ще има възможност за лична среща с Димитър Бербатов в бъдеще.

Пьотр Нестеров е финалист за голямата награда на фондация "Димитър Бербатов" в категория "Спорт", 9-и - 12-и клас. Той е на 16 г. и тренира във Варна при Кристиян Илиев. През 2018 г. Пьотр спечели силни международни състезания: стана пръв на сингъл на Европейското първенство Tennis Europe Junior Masters в Реджо Калабрия (Италия) - Мастърс 2018 на осемте най-добри единично момчета до 16 г.; пръв на сингъл на международните тенис турнири Open RCT Barcelona 1899-Sarajevo 2018 в Сараево (Босна и Херцеговина) и Pecin Memorial 2018 в Панчево (Сърбия).

Завърши 2018 г. като №1 на Европа при момчетата до 16 г. в ранглистата на Европейската тенис асоциация. Избран за Играч на годината на Европа при момчетата до 16 г. на Европейската тенис асоциация. 


Още от