Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели искат смяна на ръководството на НЕК

Снимка: БГНЕС

Национално представените работодателски организации поискаха смяна на ръководството на НЕК и настояха за преструктуриране на държавния сектор в енергетиката и реална конкуренция между производителите на електроенергия.

Позицията си работодателите изразиха в писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Причината е поредния скок в цените на тока за бизнеса на борсата и хаоса на електроенергийния пазар.

Случващото се с цените на електроенергията поставя в риск производството, растежа и инвестициите на индустрията, твърдят работодателите. Според тях неефективното управление на държавните централи води до не само до високите цени на свободния пазар, но и до високи загуби на някои от централите. А комбинацията от това прехвърляне на проблемите на енергетиката към индустрията и свиващото се бизнес потребление ще са пагубни за икономиката на България, се казва в писмото.

Примерите, които бизнесът цитира от последните дни са за цени от 79 лв. до 169 лв. за мегаватчас.

Затова национално представените работодателски организации категорично се противопоставят на неадекватното поведение на НЕК, което определят като системно и което по преценката им няма да се промени без смяна на ръководството на националната електрическа компания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна