Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Колев за "Опасен чар": Не мислех, че правя филм, който ще се запомни от всичи

Снимка: БГНЕС

Представяме ви един от най-обичаните български филми - "Опасен чар" от 1984-та година, любим на поколения зрители.

Интелигентен, очарователен и галантен персонажът на Тодор Колев е мечтата за всяка самотна жена. Чаровният измамник омайва лековерните дами с предложения за брак, а след това ги изоставя и ограбва. Ловък мошеник, той непрекъснато сменя имената и самоличността си.Пътува от град на град, избирателно си набелязва жертвите и .... действа. Дори успява да заблуди родната милиция с мнимата си смърт.

След като се измъква за пореден път, Генчо Гунчев отмъква от пункт за химическо чистене униформата на капитан от милицията. Жертви на новото му превъплъщение вече не са само жените.

Тодор Колев, Георги Русев, Стефан Мавродиев, Невена Коканова, Любен Чаталов, Татяна Лолова, Надя Тодорова, Цветана Манева, Маргарита Карамитева, Петър Слабаков, Борис Арабов са част от творческия екип, който е събрал режисьорът Иван Андонов. Сценарист на филма е Свобода Бъчварова.

Творчеството на Свобода Бъчварова се свързва с най-хубавите години на българското кино. Всичко е възможно за таланта й на автор - да разкаже за далечно време, да се втурне с героите си смело в отстояване на чисти идеали, да се усмихне с тъга и топлина на съвременниците си.


След като филмът се превръща в култов за българската публика, Свобода Бъчварова издава роман върху основата на сценария. За прототип на чаровния аферист Гунчев, избрал да се назовава с различни имена на птици, Свобода Бъчварова е използвала реални персонажи и случки, разказани й от служители на МВР.

Великолепно хрумване, тънка ирония и ситуации с чувство за хумор - лекота на диалога, запомнящи се фрази. По време на снимките на филма „Опасен чар“ се ражда и прочутата реплика: “роднина - милиционер”, с която актрисата Надя Тодорова, в ролята на Мими, съпруга на Кольо, персонажът на Георги Русев и майка на Маргарита Карамитева, дава нареждане как да се подредят гостите на сватбата на дъщеря й. По време на снимки, актьорите дообогатяват репликите, а зрителят без да се усети ги научава наизуст.

Ястребовски, Соколов, Илия Буревестников, Мисирков са само част от имената, които използва чаровният измамник, за да избяга от отговорност до... следващия път. До момента, в който се опитва да вземе рушвет от негова жертва, която го разпознава. За да го открие тя отива в милицията. Оказва се, че й най-големият измамник може да падне в капана на любовта. Генчо Гунчев се влюбва в героинята на Невена Коканова, единствената, чиито пари не взима, а отмъква само нейна снимка.

Филмът опасен чар е носител на награда от Международния фестивал на телевизионните филми ТЕЛЕКОНФРОНТО`85 в Италия.

Печели голямата награда от Фестивала на комедийния филм в Шамрус във Франция през 1988 година.

Присъждат му и специалната награда и награда за мъжка роля на Тодор Колев от Международния кинофестивал на комедийните и сатирични филми в Габрово през 1988 година.

През 1984-та година наградата от Съюза на българските филмови дейци за сценарий получава и Свобода Бъчварова.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна