Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са споделили с европейските съюзници информация за заплахи от Иран

| обновено на 13.05.19 в 22:15
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Информация и разузнавателни данни за ескалиращи заплахи от Иран е споделил днес в Брюксел държавният секретар на Съединените щати Майк Помпейо с европейските съюзници и с представители на НАТО, съобщи специалният представител на президента Доналд Тръмп за Иран Брайън Хук, цитиран от Ройтерс.

„Много навременно беше това посещение в Брюксел“, заяви Хук за Помпейо, който отмени плановете си да лети до Москва днес. Но пък утре ще бъде в Сочи, за да разговаря с президента на Русия Владимир Путин и с външния министър Сергей Лавров.

Брайън Хук посъветва Иран да заложи на преговори вместо на заплахи към Запада: „Те изнасят стихийна революция в целия Близък изток от близо 40 години. Ние прилагаме изцяло нова политика по отношение на иранския режим, който разбира само от икономически натиск и дипломатическа изолация. Решени сме на тази стратегия, защото тя има най-голям шанс да деескалира заплахите, които се разпростират от Ливан до Йемен“.

Съединените щати ще помогнат на Обединените арабски емирства в разследването на саботажа срещу 4 петролни танкера в едно от техните пристанища. Хук обаче не коментира дали саботажът е бил провокация от страна на Иран.

По-рано днес Европейският съюз отправи публично предупреждение към Съединените щати да спрат ескалирането на напрежението около споразумението за ядрената програма на Иран, предаде АФП.

Американският държавен секретар Майк Помпейо отмени днешната си визита си в Москва за сметка на изненадващо посещение в Брюксел, където днес заседават външните министри на страните членки на съюза. Той разговаря с колегите си от Германия, Франция и Великобритания, които са страни по споразумението с Техеран.

Ако Помпейо се е надявал да получи подкрепа от европейските съюзници, те му предложиха само критики за твърдия подход към Иран.

„Берлин все още смята ядрената сделка за гаранция, че Техеран няма да се сдобие с ядрени оръжия, а това е жизненоважно за нашата сигурност“, заяви германският външен министър Хайко Маас.

А първият дипломат на Великобритания Джереми Хънт отбеляза, че рискът от въоръжен конфликт между Съединените щати и Иран е неимоверно увеличен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна