Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева е в Брюксел за среща на министрите на външните работи

| обновено на 13.05.19 в 11:23
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е на двудневна визита в Брюксел за среща на министрите на външните работи в рамките на Източното партньорство и за Съвет „Външни работи“.

Първите дипломати от Европейския съюз и колегите им от шестте държави от Източно партньорство – Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, ще обсъдят на работен обяд развитието на Източното партньорство след 2020 г. преди утрешната конференция, посветена на 10-годишнината на инициативата.

В Брюксел Екатерина Захариева ще има и двустранни срещи с колегите си от Румъния и Украйна. Утре на двустранна среща Захариева и украинският външен министър Павло Климкин ще обсъдят състоянието на правата на българското национално малцинство в Украйна, както и актуалната вътрешнополитическа ситуация в страната.

Българският външен министър ще се срещне и с румънския си колега Теодор Мелешкану, чиято страна в момента е председател на Съвета на Евросъюза. Днес двамата ще дискутират организацията на планираната за 18 юни Конференция на високо ниво за сътрудничеството между ЕС и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). България е председател на ОЧИС през първата половина на тази година.

В рамките на Съвет „Външни работи“ министрите на външните работи на 28-те държави-членки ще дискутират ситуацията в Алжир, Венецуела, Иран, Либия, Судан, Украйна и района на Сахел. Първите дипломати ще обсъдят и укрепването на връзките и засилването на европейската интеграция на Западните Балкани в рамките на процеса „Бърдо-Бриони“, стартиран от Словения и Хърватия през 2013 г. 

Тема на Съвет „Външни работи“ е и ситуацията с американския закон „Хелмс-Бъртон“, след като на 17 април американската администрация реши да премахне от закона изключение в полза на ЕС. То засяга извънтериториално действие спрямо чуждестранни лица и образувания, обвинени в ползване, продажба, управление и други действия с имущество, принадлежало на граждани на САЩ и национализирано от властите в Куба. Според ЕС извънтериториалното прилагане на едностранни ограничителни мерки противоречи на международното право.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна