Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата повдигна обвинения и на двамата роми, нахлули в имота на фермер в Болярино

Няма напрежение в селото, заяви кметицата на Болярино Стефка Милиева

| обновено на 13.05.19 в 17:42
Снимка: Радио Пловдив

Пловдивската районна прокуратура повдигна обвинения и на двамата роми, нахлули в имота на фермер в пловдивското село Болярино през нощта на събота срещу неделя.

МВР-Пловдив съобщи, че в село Болярино има засилено полицейско присъствие след инцидент, при който бизнесмен от селото прегази с товарен автомобил крадец във фермата си. На 60-годишния бизнесмен, който е кипърски гражданин, е повдигнато обвинение за умишлено престъпление, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Инцидентът е станал около полунощ на 11 май. Трима мъже от село Белозем навлезли в имота на кипъреца Димитракис Спирилис и при опит да откраднат животни или люцерна били забелязани от собственика. Той ги подгонил с товарния си автомобил, като тримата побегнали в различни посоки. Настигайки единия от крадците, Спирилис го блъснал. 30-годишният мъж от ромски произход издъхнал на място. 

Бизнесменът е в ареста за срок от 72 часа, а ако обвиненията срещу него се докажат, го грозят от 10 до 20 години затвор. 

Три буса жандармеристи пазят фермата на кипъреца, тъй като местни роми от Болярино заплашват, че ще я запалят. Димитракис Спирилис е обиран неведнъж от крадци, а преди три години беше подпален и неговият дом. 

За същия период са задържани и двамата крадци. Те са 28-годишни и са били осъждани за кражби. Убитият е излязъл от затвора през 2017 година, като има 14 присъди за кражби, а една е била именно в имота на кипърския бизнесмен. Разследването по случая продължава.

"Няма напрежение в селото. Жандармерията е тук, за да пази реда", заяви в предаването "12+3" на програма "Хоризонт" кметицата на село Болярино Стефка Милиева. Тя отрече да знае за заплахи срещу собственика на фермата, но допусна, че може и да има. Милиева уточни, че ромската махала в селото е от десетина къщи и не е имало напрежение на етническа основа.

Цялото интервю на Снежана Иванова със Стефка Милиева в предаването "12+3" на програма "Хоризонт" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна