Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията заплаши Румъния да задейства чл. 7 от Договора за ЕС

Маргаритис Схинас
Снимка: ec.europa.eu

Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за върховенството на закона Франс Тимерманс е изпратил предупредително писмо до румънското правителство със заплаха за задействане на чл. 7 срещу Румъния.

В него той заявява, че ще приложи рамката за върховенството на закона незабавно и ще преустанови механизма за сътрудничество и проверка, ако не спрат промените в законодателството на Румъния.

„Основните опасения са свързани с намесата по отношение на независимостта на съдиите и ефективната борба срещу корупцията, в т.ч. и защитата на финансовите интереси на ЕС, особено с последните приети промени в наказателния кодекс. С тях, де факто, се рискува да се създаде безнаказаност за престъпленията. Става дума за законодателство, което би позволило извънредни обжалвания, а това ще утежни допълнително ситуацията с върховенството на закона“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Той допълни, че ако не бъдат направени необходимите подобрения или бъдат предприети още негативни действия като обнародването на последните промени в наказателния кодекс, Комисията ще задейства рамката за върховенството на закона без отлагане и ще преустанови механизма за сътрудничество и проверка. Като пазителка на договорите, Комисията си запазва правото бързо да започне процедура за нарушаване в случаите, в които това е необходимо.

В писмото, изпратено от Тимерманс, той отново критикува поправки в Наказателния кодекс на Румъния и заплашва с активирането на чл. 7 от Договора за ЕС срещу Букурещ.

Процедурата по чл. 7 има за цел да защити европейските ценности. Тя предвижда два механизма - първият е превантивен и се прилага, когато съществува ясен риск от нарушаване на европейските ценности, а вторият е свързан с налагането на санкции, когато вече е възникнало нарушение.

Евентуалните санкции не са ясно дефинирани в европейските договори, но могат да включват отнемането от страната нарушителка на правото да гласува в Съвета и Европейския съвет.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна