Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За парите в кампанията за евродепутати и как изглежда тя в очите на хората

Снимка: БГНЕС

В последни дни се чуха критики на висок ниво, че представители на властта ползват държавни пари, за да участват в кампания. Начините за финансиране на предизборните кампании и ефективността на харчовете в тях винаги поставят сериозни въпроси като този за произхода на парите, както и дали са инвестирани умно.

Според решение на ЦИК финансирането на предизборната кампания на партиите и на коалициите не може да надхвърля 2 млн. лева, а за инициативен комитет - 100 хил. лева. Кампанията трябва да се финансира с пари на партиите и инициативните комитети на регистрираните кандидати, както и с дарения. Държавата предоставя средства за медийни пакети на участващите в изборите. А даренията от физическо лице не могат да надхвърлят 10 хил. лева за една календарна година. Забранени са анонимните дарения и предоставянето на суми от юридически лица, еднолични търговци, религиозни институции, чужди правителства или чуждестранни държавни предприятия.

С какви пари се готвят за битка кандидатите за европарламента и как изглежда кампанията в очите на хората, към които е ориентирана, коментираха граждани на Велико Търново:

“Не мога да преценя (колко трябва да струва предизборната кампания на един евродепутат – бел. ред.). По-скромно, по-добре за тази бедна държава“.

“Минимум 1000 -1500 лв. (трябва да струва кампанията – бел. ред.)”.

За Литва има специфика, свързана с това, че в момента се провеждат и президентски избори. Затова е трудно да се направи разлика коя кампания точно към какво е насочена, защото темите, по които работят, са едни и същи.

Повече от реакциите на гражданите, както и информация за финансирането на кампанията в Литва може да чуете от репортажа на Марта Младенова и анкетата на Здравка Маслянкова в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна