Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутат с пловдивски корени в шарения израелски парламент

Снимка: архив

След  възстановяването на еврейската държава точно преди 71 години, през 1948-а над 50 депутати в Кнесета са заявявали, че имат „български корени“.

Те са били от различни партии и често са дебатирали един срещу друг в пленарната зала. В последните 20 години в Кнесета най-често има по един депутат, чийто родители са родом от България, или са имали роднински връзки с български евреи.

Екс началникът на генералния щаб на израелската армия Габи Ешкенази, четвъртият в листата на опозиционната формация на Синьо-белите (кахол-лаван) - по време на последните избори, подчертаваше през цялата кампания, че е с пловдивски корен.

“През декември бях в София с баща ми. Снима се израелски филм за спасението на българските евреи и поканиха татко да е един от интервюираните. Прие ни лично президентът на страната Румен Радев, който подчерта, че историята на спасението на български граждани с еврейски произход по време на Втората световна война трябва да се помни и популяризира. Още повече, че това не е било за избрани индивиди, а за всички. Не казвам, че не е имало репресии, изселване от големите градове и робски труд в трудови лагери, но самият факт, че в края на войната българските евреи са били повече на брой, отколкото в началото й, е показателен. Вярвам, че сътрудничеството между двата народа ще се разраства и в наши дни“, каза пред БНР Габи Ешкенази.

За това ще спомогне и самият Габи Ешкенази, който няма конкурент да оглави парламентарната група за приятелство между Израел и България.

А депутатите в новия Кнесет са доста разнолики. Бившият кмет на Йерусалим Нир Баркат например, който е един от богатите израелци със състояние над половин милиард шекела, е поискал от администрацията на Кнесета да му се изплаща заплата от 1 шекел (както е било и когато е оглавявал Йерусалим). От ръководството на парламента са отклонили молбата му, а също молбата на депутатката от опозиционната коалиция Мики Хашмович (много известна веганка и защитничка на животните). Тя е поискала да заменят коженото й креслото, с обикновен дървен стол.

Репортажа може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна