Eмисия новини
от 01.00 часа

Спомени за писателя Никола Радев са събрани в нова книга

Никола Радев
Снимка: Личен архив
От печат излезе книга за писателя и поет Никола Радев. Редактор и съставител е литературният критик и приятел на Радев - Никола Иванов. Книгата събира на едно място спомени, интервюта, рецензии, отзиви и фотографии. 

Никола Радев е роден през 1940 година във варненското село Левски. През 1973 г. завършва Литературния институт „Максим Горки“ в Москва. Седем години служи във военноморския флот като първи помощник-капитан и плава в почти всички райони на света. Работи като журналист и книгоиздател. Бил е председател на Съюза на българските писатели. Автор е на 14 книги. 
Никола Радев е първият, който още преди 1989 година започва преговорите със съпругата на писателя Георги Марков - Анабел, за издаването на "Задочни репортажи за България".

Зала "Надежда" на Столичната библиотека трудно побра почитателите, приятелите и близките му, дошли на премиерата на "Книга за Никола Радев". Книгата беше представена от Никола Иванов:

"Книгата се състои от четири части. Първата част е литературно-критическите текстове за него, най-важните, втората част е стихотворения, посветени на Никола Радев, третата част е спомени за Никола Радев, четвъртата част е интервюта с Никола Радев. Трудността при тази книга не е толкова в написването, колкото в съставянето, издирването на хора, редактирането. Той заслужаваше. Един от малкото български писатели, които заслужават такава книга.

На премиерата присъства Ивана Николова - една от трите дъщери на Никола Радев:

"Естествено, че я прелиствах още докато се работеше. Трябва да ви кажа, че предизвика в мене толкова смесени чувства - както радост, така и ужасна липса и тъга. Нещо, с което аз не мога да се преборя все още, че него го няма."

Повече информация чуйте в звуковия файл.
Още от

Да спелуваш Мисисипи по варненски

публикувано на 17.07.19 в 10:41

Как вижда света Айнщайн

публикувано на 12.07.19 в 14:40