Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания повиши нивото на заплаха за британците в Ирак заради напрежението с Иран

Обединеното кралство повиши нивото на заплаха за британските военни сили и дипломати в Ирак заради по-висок риск в резултат на ескалиращото напрежение около Иран, съобщи телевизия Sky News, цитирайки неназовани лица запознати с въпроса.

Един от правителствените източници заяви, че има увеличаваща се риск Иран да предприеме действия срещу британските войски и техните съюзници в Ирак, както и по отношение на петролната инфраструктура и на други граждански цели.

Висшият командир на иранските Революционни гвардейци - генерал-майор Хосеин Салами предупреди вчера, че страната му е "на ръба на пълномащабен сблъсък с врага".

През последните дни започна да нараства напрежението в Персийския залив относно Иран, което накара САЩ да намалят дипломатическото си присъствие в Ирак, а Германия и Холандия да изтегли военните си инструктори.

Междувременно заместник-министърът на отбраната на Саудитска Арабия Халид бин Салман обвини днес Иран, че е наредил атаките с дронове срещу две помпени станции на петролопровод в кралството, предаде АФП.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени