Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Дрезнес: Пътните ви власти не са наясно кое е безопасно и кое – не

Внесете си пътни одитори, съветва вицепрезидентът на Международната пътна федерация

Снимка: Божидар ЯневОт 2009 г. до днес в страната ни беше направено много по отношение на пътната безопасност и жертвите бяха намалени значително. Въпреки това, все още има много проблеми, които трябва да се разрешат преди да достигнем целта на "Визия нула" загинали на пътя.

По дании на МВР за първите два месеца на 2019 г. са станали 825 тежки ПТП, при които са загинали 67 и са ранени 1033 участници в движението по пътищата. Към момента загиналите са 164-ма.

По проблемите в пътната безопасност у нас и начините за разрешение Божидар Янев разговаря с Майк Дрезнес - вицепрезидент на Международната пътна федерация.

По думите му трябва да се дава гласност на проблемите, да отчитаме грешките и да те да не са повтарят. Средства за пътна безопасност могат да се намерят и те не трябва да се „икономисват“, защото цената е човешки живот – посочва експертът.

Отговорен е органът, който притежава и поддържа пътищата. Нуждаем се от добре обучени одитори, които са наясно с материята относно пътната безопасност.

Одиторите трябва да бъдат доведени отвън (от чужбина). Пътните ви власти не притежават нужната експертиза и не са наясно кое е безопасно и кое - не. При изпълнения на проекти обикновено те предпочитат най-евтиния продукт. Това се случва и в страни, които са постигнали добри резултати в пътната безопасност.

Горещи теми

Войната в Украйна