Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 ученици посетиха НВУ „Васил Левски“ в деня на отворените врати

5
Снимка: Здравка Маслянкова

Учебната си техника от 60-те и 70-те години на миналия век, с която се подготвят, показаха и демонстрираха днес курсантите от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново пред повече от 330 ученици от Габрово, Севлиево и Трябва. Бъдещите офицери мечтаят за нова техника, а учениците се впечатлиха от старите верижни машини, парашутите и действията на разузнавачите.

Със съветска машина амфибия от 1959 година се обучава сержантът Петко Бубаров. Въпреки преклонната възраст на техниката тя е перфектна, по суша развива 80 километра в час, във вода се движи с 10 километра в час, конструирана е така, че гумите ѝ се помпят в движение, обяснява военнослужещият. Въпреки старата техника сме обучени адекватно, категоричен е сержант Бубаров:

„Армията е място, което на първо време ни дава дисциплина. Ставаме по-отговорни, по-сериозни. Откриваме по-добре себе си, придобиваме качества, за които не сме и подозирали, че имаме. Смятам, че въпреки въоръжението, с което разполагаме, подготовката ни е достатъчно добра, за да водим компетентни бойни действия. Вероятно ще отида на мисия в чужбина заради парите“.

Старшина Радина Савова по нищо не отстъпва на колегите си курсанти и е категорична, че жените имат достойното си място в армията:

„Армията ни дава една сигурност, знаеш, че имаш нещо зад гърба си и усилията, които полагаш, всъщност ще бъдат възнаградени в един момент. За недокомплектуването в момента правим всичко възможно, за да покажем на хората, че не е толкова страшно, колкото всички си го представят. Сега се говори за отпускане на средства за армията. Мисля, че в момента, в който се отпуснат тези средства, армията ще бъде окомплектована“.

С традиционните дни на отворени врати, които НВУ „Васил Левски“ организира на мотострелковия си полигон в село Беляковец, целта е учениците на място да видят бойната техника и да се мотивират, обясни подполковник доцент Илиян Ангелов, заместник-декан на факултет „Общовойскови“:

„Първо да разберат с какво се занимаваме ние като военнослужещи, каква е нашата роля, какво е нашето място в обществото. Наистина гладът за хора в армията е голям. Да видят за какво става дума, да разберат, че имат място в нашите среди и в края на краищата да мотивираме някои от тях да стъпят в редовете на въоръжените сили“.

Офицерите чакат реформата и решението на министерствата на отбраната и на  образованието, за да бъдат увеличени часовете за начална военна подготовка в средните училища. Трябваше да има пилотен модел, който все още не е заработил, посочи подполковник Кристиян Гранжан, началник на Военното окръжие в Габрово:

„Нашето лично мнение е, че трябва да се завишат часовете в училищата и да имат повече занятия с практическа насоченост, което ще им е в полза при евентуални бедствия и аварии, за да може учениците да са подготвени за оказване на помощ на населението“.  

За поредна година с учениците си на стрелковия полигон в Беляковец дойде Богдан Андреев, директор на габровското средно училище „Райчо Каролев“. Училищният директор е доктор по военна и военно-политическа история и е категоричен, че това е начинът да бъде привлечено вниманието на младите към армията:

„Не само на учениците, но и с учителите, с които сме били, винаги им е било интересно да бъдат тук и да видят неща, които на друго място няма как да ги видят. Сигурен съм, че се събужда интересът на децата към армията. Има случаи, в които ме питат по какъв начин, как е възможно да постъпят в редовете на армията, но определено можем да кажем, че се провокира такъв интерес в младите хора“.

Към армията се е запътил десетокласникът от Габрово Алекс Трифонов:

„Доста голям ми е интересът. От малък съм се надявал да се включа в армията и се надявам да се случи някой ден. Харесвам военна тактика, занимавам се с доста такива подобни работи. И баща ми е бил в армията и това ме подтиква малко“.

Националният военен университет „Васил Левски“ изпълни 52% държавната поръчка за прием на курсанти за следващата учебна година. Военното училище във Велико Търново за първи път проведе предварителен прием на курсанти. Вече се записаха 121 младежи и девойки, които успешно са издържали предварителните изпити за прием.

231 курсанти в 21-ва военни специализации е утвърденият план-прием от Министерството на отбраната за Националния военен университет за учебната 2019 - 2020 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна