Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите

Иван Томов
Снимка: Личен архив

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите. Това съобщиха от фирмата-организатор на експедицията.

Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника - връх Лхотце (8516 м), и вторият след Христо Проданов, сторил това без допълнителен кислород. 

Преди дни ураганни ветрове разрушиха Лагер 2 и Лагер 3, а част от екипировката на Томов беше унищожена, което наложи той да вземе назаем. 

Българинът атакува върха миналата събота с рускинята Анастасия Рунова. На слизане от Лхотце, в района на Лагер 4, той не се е почувствал добре. Подаден му е кислород и му е била поставена инжекция срещу мозъчен оток, но това не му помогнало.

В момента тялото му е в Лагер 4.

Анастасия Рунова е в Лагер 2 и утре ще бъде транспортирана с хеликоптер до болница в Катманду. 

Преди да поеме към върха, на 11 май Иван Томов разказа пред БНР, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит:

"Тръгваме тази нощ нагоре и до една седмица всичко ще приключи - по един или друг начин. Не успях да преборя кашлицата, на моменти е неконтролируема, макар и суха. Надявам се да не се отрази на силите ми и ходенето ми, но не е изключено от сухия и студен въздух над 7000 да ескалира. Нямам идея какво ще стане, но ще рискувам и ще направя опит".

През юни 2013 г. Томов оцеля при клането в базовия лагер на Нанга Парбат, когато терористи избиха 10 алпинисти и един шерп. Тогава група от 15 маскирани маже атакуват Базовия лагер, а пакистански катерач успява да се измъкне и да разкаже после за случилото се. По същото време Томов е в Лагер 2 и това го спасява. 

Година по-късно той се отправя към Броуд пик (8047 м) и успява да го изкачи, а през 2017 г. стъпва и на Манаслу (8163 м) - отново без помощта на личен шерп и без допълнителен кислород.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!