Eмисия новини
от 18.00 часа

Дойчин Боянов: Еверест докосва по особен начин

Дойчин Боянов, алпинист
Снимка: Евелина Стоянова
На 20 май се навършват 15 години от изкачването на връх Еверест от Дойчин Боянов, Николай Петков и Христо Христов.

Тримата алпинисти бяха част от състава на национална експедиция, посветена на  20 години от първото българско изкачване на върха без кислород от Христо Проданов.

Днес Дойчин Боянов е преподавател в катедра "Туризъм, алпинизъм и ориентиране" в Националната спортна академия в София. От две години в НСА има випуск "спортно катерене". Специалността е част от програмата на Олимпийските игри. Според Дойчин Боянов специалността привлича студенти именно защото е влязла в програмата на игрите.

15-годишнината от Националната експедиция "Еверест 2004"  тази година бе отбелязана в Полския културен институт.

"Еверест е нещо, което докосва по особен начин хората. Много хора все още помнят 84-а година - и радостта, и мъката. Тези неща  съпътстваха и 2004-а година. Въпреки всичко ние, освен едни такива върхове, си поставяме и чисто спортни цели през годините", разказа Боянов в предаването "Рано в неделя".

На 26 юли Дойчин Боянов заминава с Николай Петков и Руслан Вакрилов на експедиция в Пакистан, където имат намерение да направят премиерно изкачване на връх в долината Черакуза.

"Там има доста все още неизкачвани върхове, но всичко това трябва да бъде обследвано. Това ще бъде втората част от нашите занимания, освен да се изкатерим по един от нас желан начин, а и да разберем и съберем информация. Надяваме се, ако имаме възможности и да се изкачим някъде, първите хора, които стъпват на тези върхове."

За Дойчин Боянов е важно да върви по нови, неоткривани до сега пътища, да изследва и събира материали за научни изследвания:

"С това заминаване подготвям и един научен проект, който ще реализирам с колеги от Национална спортна академия. Той е свързан с адаптацията на човек на голяма надморска височина. Важното е да са нови пътища. Откакто съществува алпинизмът, това е основното - да се търсят новите пътища и да се правят неща, които не са правени."

Интервю с Дойчин Боянов чуйте в звуковия файл.


Още от