Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Българските партии не правят много, за да имат доверие избирателите в изборния резултат

Стефан Манов
Снимка: БГНЕС

Има дефицити в разяснителната работа на Централната избирателна комисия към избирателите, заяви в интервю за БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК.
      

В предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ той посочи, че методическите указания за секционните комисии, в които ще има машинен вот, все още не са готови.

ЦИК има задължението да информира избирателите за правата и задълженията им, но тя е традиционно слаба и без фокус в тази своя дейност, коментира експертът.

Той посочи, че не е добра разяснителната кампания за възможността за гласуване по настоящ адрес, както и за възможността да се гласува на различно място.

Като че работата на комисията е насочена да се сглоби някакъв изборен процес, а не към това избирателите да бъдат привлечени активно да участват, каза още Стефан Манов.

Според него кампанията по-скоро посочва наказанията, пречките, а не стимулира избирателите да гласуват, добави той.

Гласуването в България е задължително, макар да няма санкции, но нищо не се прави това задължение да бъде изпълнено с убеденост, коментира експертът.

Той добави, че броят на невалидните бюлетини в България е огромен, като на изборите за Европейски парламент през 2014 година има 5,2 % недействителни гласа, а на изборите за български парламент през същата година са били 6,3.

Това са 40-50 000 гласа при праг за влизане в парламента от 120 – 140 000 гласа, коментира Стефан Манов.

Основното при изборите е доверието в изборния резултат, а българските партии не правят много, за да може избирателите да го имат, обобщи той.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна