Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Бонджолов беше преизбран за ректор на Великотърновския университет

| обновено на 20.05.19 в 20:48
4
Проф.д-р Христо Бонджолов
Снимка: БГНЕС

Проф. Христо Бонджолов беше преизбран за ректор на Великотърновския университет. Той получи 207 гласа. Опонентите му - проф. Венка Кутева и проф. Мирослав Гълъбов получиха съответно подкрепа от 71 и 45 от делегатите в общото събрание след изборите.

"Обмисляме да обжалваме резултатите от ректорските избори във Великотърновския административен съд, защото те бяха организирани и проведени в нарушение на Закона за висшето образование", заяви за "Хоризонт" проф. Кутева.

По-рано днес ректорските избори във Великотърновския университет започнаха нормално въпреки писмената препоръка на образователния министър Красимир Вълчев вотът днес да не се провежда, заради нарушения по неговата организация.

Кандидатите за ректор професорите Венка Кутева и Мирослав Гълъбов не изпълниха обещанието си за бойкот на изборите във Великотърновския университет и се включиха в работата на Общото събрание, което сърба кворум. Третият кандидат е сегашният ректор проф. Христо Бонджолов.

Ситуацията във ВТУ е скандална и уронва престижа на висшето училище, коментираха преподавателите доц. Цвета Маркова и проф. Милко Палангурски:

„Трябва да бъдем абсолютно сигурни, че тука победители между лицето Х и лицето У няма да има. Това, което ВТУ не успее да си защити достойно, ще облагодетелства други университети“.

„Академичната общност най-после трябва да вземе решение и да въведе ред в собствения си двор без политически атаки, без нарушаване на автономията, защото продължаването на този натиск може да доведе до неприятни последици както за кандидатстудентската кампания, така и за приема на докторанти и на магистри“.

Месец и половина преди ректорските избори във ВТУ двамата кандидати - проф. Христо Бонджолов и проф. Венка Кутева, започнаха война, в която се включва и прокуратурата. Проф. Кутева твърди, че ръководството на университета оказва върху нея и деканите на три факултета, които я подкрепят, системен психически тормоз, за което е потърсила помощ от премиера и просветния министър, а ректорът ѝ поставил ултиматум:

„Ако не подам оставка за декан на Педагогическия факултет, ще бъда уволнена дисциплинарно, за какво, обаче, остава неясно“.

Ректорът проф. Бонджолов посочи, че този разговор бил провокиран от 7-месечна вътрешна проверка в Педагогическия факултет. Тя установила:

"Възлагането на часове по магистърските програми, когато някой е в отпуск, и за получените хонорари. Дори се е стигнало до там, че със знанието на декана в главната книга са нанасяни оценки от съвсем други хора“, посочи заместник-ректорът по учебната част проф. Стоян Буров и уточни, че прокуратурата е уведомена за получени от проф. Кутева над 30 000 лева хонорари за пет години, а преподавател, който е бил в неплатен отпуск и е живял в Китай, е взел 22 000 лева хонорари.

Проф. Кутева посочи, че хонорарите са лични данни.

Проблем - Студентският съвет не е попълнил квотата си

Има и друг проблем във Великотърновския университет (ВТУ). Ректорските избори на 20 май може да се окажат нелегитимни, защото Студентският съвет не е попълнил квотата си в Общото събрание за тяхното провеждане, посочи ректорът проф. Бонджолов:

„Председателят на Студентския съвет отказва да провежда избори. С други думи – пропада Общото събрание, назначава се служебен ректор и накрая ликвидатор. Поставяме на карта бъдещето на университета“.

Последва наказание и ректорът прекрати за една година студентските права на председателя на Студентския съвет Иван Маринов и на председателя на Студентската избирателна комисия Димитър Димитров. Изключените студенти коментираха:

„Приемам го като лична разправа с мен и колегата Димитър Димитров. Ректорските избори са тотално опорочени и буквално мога да кажа, че това всичкото е като една голяма анархия“.

„Напълно незаконното ни отстраняване ще доведе до поредния хаос в университета“.

Националното представителство на студентските съвети определи като безпрецедентно изключването на двамата студенти, заемащи ръководни позиции в студентското самоуправление.

Последва незаконосъобразна инициатива и група студенти сформираха инициативен комитет и проведоха избори за Студентски съвет, за да попълнят квотата на студентите и докторантите в Общото събрание на университета. Това предизвика проверка от страна на просветния министър Красимир Вълчев. В края на миналата седмица въз основа на проверката той изпрати писмо до ръководството на университета, в което изрично посочва, че не е препоръчително на 20 май да се провеждат избори за ректор и управителни органи на университета, защото е опорочен начинът, по който е определена студентската квота в Общото събрание на университета.

„Няма как да бъде изпълнена препоръката на министъра, защото идва в последния работен ден преди ректорските избори“, коментира за „Хоризонт“ юристът проф. Янка Тянкова, председател на Централната избирателна комисия в университета.

Според проф. Гълъбов в организацията на изборите за ректор и за управителни органи на ВТУ са нарушени Законът за висшето образование и правилникът за работата на университета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия