Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Имаме доверие в демократичните институции на Австрия

Маргаритис Схинас
Снимка: ec.europa.eu

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че има пълно доверие в народа на Австрия и нейните демократични институции за решаването на разразилата се правителствена криза в страната.

„Ние проследихме това, в което се вижда как лидер на политическа партия води преговори за достъп до медии и институции в замяна на средства от външни фактори, които в основата си далеч нямат най-големи европейски интереси. Не мислим, че е необходим коментар от наша страна, имаме пълно доверие в австрийския народ и австрийските демократични институции да се справят с това както трябва“, заяви Схинас.

Вчера австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че в страната ще се проведат предсрочни избори, след като вицеканцлерът и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка заради скандален видеозапис от 2017-та година.

В него Щрахе изявява готовност да даде обществени поръчки на предполагаемата племенница на руски олигарх в замяна на финансова подкрепа за предизборната му кампания. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна