Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайнодесният вицеканцлер на Австрия хвърли оставка заради „Аферата Ибиса“

| обновено на 18.05.19 в 20:27
Вицеканцлерът на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийският вицеканцлер и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе подаде днес оставка заради „Аферата Ибиса“, както бе наречен скандален запис с него от медиите, предаде Ройтерс.

Освен от правителството Щрахе ще се оттегли и от лидерския пост в партията си. И на двата поста той ще бъде заменен от Норберт Хофер, който в момента е транспортен министър в коалиционното правителство с консервативната Народна партия на канцлера Себастиан Курц, който е приел оставката. Хофер бе кандидат за президент през 2016 г., но изгуби от настоящия държавен глава Александър ван дер Белен. 

Дотук се стигна заради скандала, който се разрази снощи в Австрия с Щрахе. Той бил записан тайно от две германски издания да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация. Аферата, която се разрази броени дни преди изборите за Европейски парламент, поставя под натиск управляващата коалиция, като опозицията поиска оставката му, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Видеозаписът бе публикуван вчера от списание „Шпигел“ и вестник „Зюддойче цайтунг“. Той е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.

Жената на записа се представя като племенница на руски олигарх и казва, че иска да инвестира около 250 милиона евро в Австрия. Щрахе ѝ обяснява как да дари пари на неговата партия посредством сигурна неправителствена организация.

Вицеканцлерът дава на жената да разбере, че може да се надява да получи строителни проекти, които преди са били поверявани на голямата австрийска компания Щрабаг (Strabag).

„Тя получава всички проекти, които Щрабаг получава сега“, е цитиран да казва Щрахе от „Шпигел“.

Австрийският вицеканцлер освен това съветва жената да купи най-големия вестник в страната - „Кронен цайтунг“ - който след това да го подкрепи по време на предизборната кампания. Някои от журналистите в медията обаче ще трябва да бъдат сменени, отбелязва той и добавя: „Ще доведем петима нови и ще ги настаним там. Това е сделката.“

Срещата е била организирана от Йохан Гуденус - политик от австрийската Партия на свободата (АПС), който е учил в Русия и е в управителния съвет на Австрийско-руското дружество за приятелство.

Щрахе и Гуденус признали за срещата, след като били попитани от германски медии.

В писмено изявление лидерът на АПС отбелязва, че на няколко пъти е казал на жената, че австрийското законодателство трябва да бъде спазено. Записът потвърждава тези негови думи, потвърждава „Шпигел“.

Щрахе освен това твърди, че става въпрос за „строго частна“ среща в „небрежна, спокойна ваканционна атмосфера с пиене във весела обстановка“.

Щрахе се извини на гласоподавателите, съпартийците и най-вече на съпругата си. "Беше глупаво, безотговорно и голяма грешка," призна политикът, но подчерта, че историята със скандалния видеозапис е мръсна кампания за дезинформация и той не желае заради нея да поставя под заплаха дейността на австрийското правителство:

"Моята личност не трябва да става повод за евентуално падане на правителството, защото именно това е целта на тази противозаконна, мръсна акция, която се случи преди две години“.

Според Щрахе записът на разговора е направен с "незаконни средства за проследяване", и е опит той и шефът на парламентарната група Йохан Гуденус, който също подаде оставка, да бъдат въвлечени в престъпление

Канцлерът Себастиан Курц от консервативната Народна партия (АНП) е свикал кризисна среща късно снощи, предаде Ройтерс.

Курц ще направи днес изявление по случая, съобщи неговият говорител, цитиран от ДПА.

Агенцията отбелязва, че въпреки че АНП и АПС управляваха съвместно досега до голяма степен в хармония, през последните седмици на повърхността се появиха напрежения заради връзки на крайнодясната партия с екстремистко, ксенофобско движение.

Опозицията поиска оставката на Щрахе и нови парламентарни избори, предаде ТАСС.

Сметната палата на Австрия пък поиска от АПС да даде разяснения за своето финансиране.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Австрийският крайнодесен лидер Хайнц-Кристиан Щрахе

Хайнц-Кристиан Щрахе призова избирателите си да гласуват срещу "нежелания обмен на население"

Австрийският крайнодесен лидер Хайнц-Кристиан Щрахе призова избирателите да гласуват за неговата Австрийска партия на свободата в изборите за Европейски парламент и да помогнат в спирането на миграционните потоци, които определи като "нежелан обмен..

публикувано на 28.04.19 в 17:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8..

публикувано на 18.04.24 в 20:15