Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов център по сеизмично инженерство ще работи за първи лабораторен комплекс у нас

Българските учени и инженери могат само да си мечтаят за оборудването за сеизмични експерименти, с което разполага Университетът на Невада.

Откриващият се по-късно днес Национален център по сеизмично инженерство ще има за основна задача да работи за построяване на съвременен лабораторен комплекс, в който експериментално да бъдат проучвани конструкции, подложени на сеизмични въздействия. Това заяви пред БНР проф. д-р Петър Павлов – координатор на откриващия центъра към Университета по архитектура, строителство и геодезия.

„България има много голям опит на аналитичните и числени изследвания в областта на сеизмичното инженерство, но за съжаление в областта на експерименталните изследвания още има какво да се желае“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“. И като основна причина посочи липсата на лабораторен комплекс.

България и Балканският полуостров са разположени в опасна сеизмична зона. Всички наши съседни страни – Северна Македония, Гърция, Турция, Румъния, сега и в Хърватия, имат модерни експериментални комплекси за високонаучни изследвания, посочи проф. д-р Павлов.

Той каза, че работата на новия център по осигуряване на лаборатория за експерименти, ще съпътства ежедневна работа в областта на стратегическите изследвания, научни, образователни и нормативни дейности.

Има сгради, в които не бе извършено достатъчно качествено конструктивно саниране, преди да се извърши енергийното саниране, каза проф. д-р Павлов. Но посочи, че това обаче би оскъпило двойно проекта и при не особено отговорни сгради е намален процентът на това конструктивно саниране, като се е наблегнало на енергийното.

Цялото интервюто с проф. д-р Петър Павлов може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна