Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известните неизвестни преди евровота

Снимка: БГНЕС

„Изказването на премиера Бойко Борисов, че очаква втори „Костинброд“, е подготовка за следващи ходове, които да подобрят ситуацията за дадена партия около гласуването. Това е удобен момент да се отклони общественото внимание от истинските проблеми. Ако някой организира подобна афера, то това са самите хора, които заявяват, че я очакват“. Това каза пред БНР статистикът проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК в периода 2011–2013 година.

„Не мога да си представя скандал, който така рязко да размести пластовете, че да се окаже решаващият фактор за изборната кампания. Това са избори, към които хората проявяват слаб интерес. И да се случи нещо подобно, това няма да промени посоката, в която се развива предизборният процес“, коментира в предаването „12+3“ социологът Цветозар Томов, доскоро член на ЦИК.

Според Томов предстоят всякакви затруднения с машинното гласуване – като технически проблеми в самия изборен ден.

Проф. Калинов:

„Вместо да се въвеждат надеждни технологии, въвеждат се доказано компрометирани – като машинното гласуване. Въвеждането на тази технология не прави изборите нито по-надеждни, нито по-добри, а ги оскъпява почти два пъти – заради факта, че в секциите трябва да има и хартиени бюлетини, и машини“.

За проблема „мъртви души“ Цветозар Томов обясни:

„Списъците се правят от ГРАО по национална база „население“, която описва всички български граждани с документи за самоличност по техния постоянен адрес. Ако живеете в Аржентина, а имате български паспорт, трябва да имате адрес в България, така ГРАО ви вписва в избирателния списък в страната. Цялата българска емиграция фигурира във вътрешните избирателни списъци. Отписват се единствено тези, които заявяват гласуване извън страната, но това са сравнително малък брой хора. Абсурдът продължава години заради това съставяне на списъците по постоянен адрес. Повечето хора съществуват, но са фантоми по отношение на населеното място, в което са вписани. Където някоя политическа сила има контрол в някоя СИК и където има много емигранти, като много селски секции в Източните Родопи, хората се знаят по места и спокойно може да се допълни урната с бюлетини, като се отбелязват фантомите като гласуващи. Публична тайна е, че такива манипулации се правят. Те нямат решаващо значение за изборите, но е неприятен феномен, който се дължи на тази бъркотия с избирателните списъци, която никой не иска да оправи. Начинът да се оправи, е да се въведе активна регистрация за избори, както правят повечето цивилизовани страни по света“.


Очакваната избирателна активност според Томов:

„Спрямо избирателните списъци активността ще бъде под 40%, най-вероятно под 35% от имащите право на глас. Като абсолютна бройка не очаквам да гласуват повече от 2-2,5 млн. души“.

И според проф. Калинов:

„Около 28-32%. Ако е над 30%, всеки процент отгоре е успех. Това важи за почти всички страни в Югоизточна Европа. Това е феномен, който идва да покаже, че последното нещо, което вълнува хората, е конструкцията на Европейския парламент“.

И Калинов, и Томов смятат, че тежкото изпитание за ЦИК ще бъде наесен по време на местните избори, докато сега – на евровота, не очакват проблеми за Комисията. 

Интервюто с Красимир Калинов и с Цветозар Томов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени