Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният архитект на София Здравко Здравков:

Липсва ни цялостна визия, за да подредим града си

Проектонаредбата за градската среда в София задава стандарти за фасади на сгради и улични настилки

Главният архитект на СО Здравко Здравков
Снимка: БГНЕС

Проектонаредбата за градската среда в София създава стандарти за фасадите на къщите, които са паметници на културата, а също и за настилките по улиците. Това съобщи в интервю за "Хоризонт до обед" главният архитект на Столичната община Здравко Здравков.

"Тази наредба е дългоочаквана и разчитаме на нея - да можем да почнем да си подреждаме нашата къщичка, защото липсата на правила доведе до там, че всеки може да поставя каквито иска елементи по фасади, цветови решения. Изобщо липсата на цялостна визия е нещо, което ни липсва, за да подредим града си, да я направим като модерен европейски град."

Климатиците няма да бъдат премахвани и гражданите могат да бъдат спокойни, увери главният архитект на Столичната община. 

"Климатиците на сградите - паметници на културата трябва наистина да бъдат махнати, но за улиците, които сме разработили стандарта - това са "Цар Шишман", "6-ти септември", "Солунска" и "Граф Игнатиев", се касае за 48 сгради. За останалите сгради трябва да се намери правилното решение дали те ще бъдат подредени, дали ще бъдат разположени по някакъв начин така че да не капят, да се скрият дренажни тръби, да бъдат преместени на някои от странични фасади. Всичко това е въпрос на техническо решение."

Цветовите решения, които изкристализираха, максимално се доближават до първоначалната палитра, при която са построени тези сгради, допълни Здравков. За част от сградите са били взети за анализ парченца от мазилки.

"Анализираха се много стари фотографии, за да се провери първоначалният  растер на дограмата, защото част от тези сгради са загубили, вследствие на многопластови  наслоявания, първоначалния си образ."

"Желанието ни е,  когато се прави преустройство на такава сграда, тази сграда постепенно да добие първоначалния си образ. Да се върне максимално духа на стара София чрез именно този стандарт", коментира Здравко Здравков.

Ще има изисквания и за настилките на улиците.

"Наредбата има амбицията постепенно да започне да привежда ред в градското обзавеждане към стандартите за настилките. Постепенно да бъде разпространена и по периферията на града, така че да можем да си отговаряме на въпроси, които възникват ежедневно - тротоарът пред моята сграда какъв да бъде, дали искаме да изглежда с тези плочки", поясни главният архитект.

"Да можем на база едно зониране на града, което сме предложили с тази наредба, да определим във всяка една от зоните къде има задължителни изисквания, къде искаме тротоарите да бъдат запазени максимално близки до първоначалния образ на улиците."

"Желанието ни е да заприличаме на модерен европейски град и тази стъпка съм убеден, че е правилна, след като и законодателят възприе част от инструмента да се разпознае и от други градове - нека София да бъде пилотна и да направим нещо наистина качествено и хубаво, за да може полека-лека къщичката да почне да се подрежда."

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна