Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Роне: Спорно е как ще се отрази скандалът в Австрия върху крайнодесните в ЕС

Юлия Роне
Снимка: Ани Петрова, БНР

„Ефектът на такъв тип скандали се усеща най-силно в страната, в която те се случват. За жалост степента на транснационализация в Европейския съюз все още е доста ниска -  виждаме го също и с дебатите около Брекзит. Такъв тип скандали, като цяло, остават ограничени“. Това каза пред БНР изследователката на крайната десница от Кеймбридж Юлия Роне, коментирайки отражението на скандала в Австрия върху избирателите на крайнодесните, евроскептични партии.

Там вицеканцлерът и лидер на Партията на свободата Ханс-Кристиан Щрахе подаде оставка от двата поста след разпространен от германски медии видеозапис да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация. След скандала последваха оставките на министрите от крайнодясната партия, тъй като канцлерът и лидер на Себастиан Курц искаше смяна на вътрешния министър, който по време на записа отговарял за партийните финанси.

„Разбира се основният ефект е върху амбициите на европейските крайнодесни партии да постигнат много добър резултат и австрийската партия беше ключов партньор. От тази гледна точка нейната вътрешна слабост, в Австрия, би била пречка. Доколко този скандал ще се отрази на вота на крайнодесните избиратели в други страни в ЕС, за мен остава спорно“, каза тя в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

„В самата Австрия подкрепата за Партията на свободата спадна с 5% до момента, като голяма част от тази подкрепа отиде за партията на Курц – Народната партия в Австрия. Тя се прехвърли към една централно дясна партия, която има почти същата политика“, посочи още Роне.

„Планът да бъде променена редакционната политика на („Кронен цайтунг“ – б.р.) е с много широки последици. Това е една от причините, поради които вестникът реагира много бързо спрямо този скандал и много критично спрямо Партията на свободата. Като цяло това е вестник, който създава обществено мнение, и фактът, че той беше замесен в скандала, всъщност изигра много лоша шега на Партията на свободата. Вероятно, ако не беше спомената тази медия, нещата нямаше да достигнат тези пропорции, които виждаме в момента“, каза изследователката в коментар на обещаното от Щрахе в скандалното видео  „продажба и овладяване на вестник „Кронен цайтунг“.

„Дали това ще доведе до края  на партията? Себастиан Курц каза, че Партията на свободата в Австрия се е саморазрушила, това бяха неговите думи, когато каза, че ще има предсрочни избори през септември… Имаме прецедент това не е първият път в Австрия, в който има коалиция между Консервативната партия и крайнодесните, някъде около 2000 г. имаше подобен случай...“.

Интервюто на Ирина Недева с Юлия Роне може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна