Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Коста Костов: Още няма доказателства, че системите за нагряване на тютюн са с по-нисък здравен риск

Снимка: Ройтерс

„Всички тютюневи издалия са потенциално вредни и пристрастяващи и най-добрият избор е да не се използват изобщо“, каза пред БНР д-р Коста Костов, коментирайки споровете наистина ли бездимните цигари са по-добри и за кого.

„Трябва да правим разлика между т.нар. бездимни цигари - има електронни цигари, има и електронни системи (електрони устройства за нагряване на тютюна), това са съвсем различни неща. И ако въобще допускам някакъв разговор по въпроса, то трябва напълно да отхвърлим т.н. електронни цигари и можем да дискутираме някакви проблеми, свързани с популярните в последно време сред пушачите – системи за нагряване на тютюна. Нещо, което е тема на т.н. Агенция за храните и лекарствата (FDA) в САЩ“, разясни д-р Костов в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

„Все още нямаме сериозни научни доказателства, които биха позволили на нас лекарите да кажем категорично, че тези системи за нагряване на тютюна носят по-нисък дълготраен здравен риск“, каза още д-р Костов.

В края на май от София започва Национална кампания за изследване на белите дробове на пушачи. Безплатните прегледи в столицата са на 31 май от 8 до 13 часа във Втора градска болница. На 13 юни прегледите ще са във Враца, в Благоевград - на 21 юни.

Интервюто на Ирина Недева с д-р Коста Костов и репортажа на Гергана Хрисчева може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна