Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марчела Абрашева: Подкрепата за ЕС е на високи нива, но критиките растат

Снимка: БГНЕС

“Всички по-широки мрежи, които се опитват да направят проучвания и да обобщят мненията на европейците, и излезлите напоследък проучвания на Европейския съвет за международна политика сочат две неща. Първото е, че подкрепата за Европейския съюз е наистина на много високи исторически нива. Хората смятат, че проектът има бъдеще и това е нещо, което трябва да бъде пазено и развивано. В същото време нарастват критиките, притесненията, настояванията ЕС, и в частност ЕП като една от основните институции, да намерят някакъв начин за промяна. Така че тези избори са много трудни за предвиждане“. Това коментира пред БНР социологът Марчела Абрашева от агенция “Кантар TNS“.

“Как ще приключи всичко това във Великобритания... Всички, които се опитват да наблюдават процеса, са убедени, че това не е възможно да се предвиди. Не съм сигурна вече, че Великобритания ще излезе дори от ЕС“, каза още Абрашева в предаването “Преди всички“ в отговор на въпроса по какъв начин ще продължи Великобритания след края на пътя на Мей и по какъв начин на гласоподавателите ще се отразят Брекзит и последните скандали, свързани с ключови европейски лидери.

“Иронията на ситуацията дори не е само, че днес те гласуват първи. Особеното в ситуацията е, че партия, съставена преди един месец с основна кауза Брекзит, ще води в тези избори, които са тъкмо за Европарламент, които ще решават бъдещето на Европейската комисия и бъдещето на Европа“, посочи още тя.

“Великобритания не прави изключение. На европейските избори винаги има някакъв основен национален политически въпрос или те се провеждат в ситуация на национален политически дебат. Във Великобритания това е въпросът за Брекзит, за България това са други въпроси, може би корупцията, може би промяната“, коментира още Марчела Абрашева.

Интервюто с Марчела Абрашева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна