Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветя растат върху найлон в творбите на младата художничка Мария Налбантова

Мария Налбантова пред своята инсталация „Какво следва“
Снимка: Ася Чанева

В изложбата „С“, която е посветена на въглерода, един позабравен от ежедневна употреба елемент, едно момиче погледна към найлона и пластмасата на настоящето с тревога за бъдещето. Употребявайки пластмаса ежедневно, не ни хрумва, че от нея може да се създаде нещо красиво. Затова обаче е нужно и нещо истинско. В случая това са цветята и растенията.

Младата художничка Мария Налбантова представя в изложбата: „С“ („Въглерод“) две свои творби: „Щастливи дни“ и „Какво следва“.  И двете работи са създадени от изсушени цветя и пластмасови изделия – в единия случай найлонова мрежа, а в другия – огромна пластмасова торбичка. Използваните техники са хербарий и бродерия.

„Щастливи дни“, Мария Налбантова. Снимка: личен архив
Според Мария промяната у хората към отговорно поведение спрямо природата не е лесна, но всеки сам може в ежедневието си да не произвежда и не изхвърля неразградим боклук.

Всички заедно живеем, градим, творим в този свят и всеки един човек трябва да се старае светът поне около него да бъде по-чист. Когато всеки изчисти около себе си, навсякъде ще стане по-чисто и ще живеем по-добре.

Мария сама събира цветята си, които след това с много старание и грижа изсушава и превръща в красиви арт творби. Оказва се, че има хора, които сами й предлагат да си набере цветя от техните градини, когато научават за какво ги използва.

Очаквайте скоро самостоятелна изложба на Мария Налбантова, а до края на май можете да видите нейните творби: „Щастливи дни“ и „Какво следва“, както и творбите на още 10 артисти в изложбата: „С“ („Въглерод“) в галерия „Червената точка“ в София.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна