Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: Хаосът с Брекзит ще продължи и след евроизборите

Калоян Методиев
Снимка: личен архив

Резултатът от евровота във Великобритания няма да донесе по-голяма яснота около Брекзит и хаосът най-вероятно ще продължи. Защото до 31 октомври трябва да се излезе със сделка, а сделката на премиера Тереза Мей няма да се приеме, прогнозира пред БНР политологът Калоян Методиев.

В предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ той допълни, че Консервативната партия вече започна вътрешната битка и в нея властта очевидно ще вземат твърдите антиевропейци, които искат твърд Брекзит.

Според него евроизборите във Великобритания са своеобразен втори референдум за излизане от ЕС със сделка или за оставане,

„В общи линии това определя и позициите на партиите, няма почти никаква друга кампания и никакви други въпроси не са обсъждат. В тази ситуация премиерът Тереза Мей се опитва за четвърти път да прокара една и съща сделка в парламента, но след като катастрофално загуби местните избори преди 3 седмици, а нейната партия имаше бастиони, които се управляваха от 100 г. от консерваторите, но бяха пометени“, каза Методиев.

Той отбеляза, че Консервативната партия на Мей буквално ври и кипи – денонощно текат срещи на депутати, местни лидери, членове на правителството, които се опитват да я свалят от поста ѝ.

„Това, което се говори, е, че оставката е въпрос на часове, но два-три пъти досега по време на Брекзит имаше подобни кризи и никога не е било толкова силно говореното за подобно сваляне“, допълни политологът.

Калоян Методиев обясни, че снощи депутатите тори са гласували дали да променят правилата и да могат да искат оставката на Мей, защото според досегашните тя може да се иска веднъж годишно, а декември премиерът успя да запази поста си. Вотът е в запечатани пликове, които ще бъдат отворени утре и ще стане ясно дали тя ще бъде детронирана или ще ги изпревари и ще си тръгне сама.

„Мей се е запънала на поста и казва „имам сделка и искам да я докарам докрай, за да мога да си отида след това“, посочи още Методиев.

„Социологическите данни преди евровота дават на консерваторите дори 7%, а социологическите данни във Великобритания не са като в България – често фалшиви, често с купени социолози и агенции, които се опитват да определят общественото мнение, а не да го отразяват реално“, изтъкна политологът.

Той допълни, че новата партия „Брекзит“ на Найджъл Фарадж ще има смазващо мнозинство на евроизборите, а големият губещ са консерваторите и лейбъристите.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна