Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 50-та поредна година

Софийски музикални седмици - от днес до 30 юни

Сериозна история имат Софийските музикални седмици - от първия концерт преди 50 години, та до днес. Затова и поканихме в сутрешното ни Радиокафе Момчил Георгиев, който е артистичен директор и програмен координатор на фестивала. Интересен а фактът, че тази година "Седмиците...", както ги наричат помежду си музикантите, започат и завършват със Софийски солисти - "най-софийският оркестър, най-добрият камерен оркестър у нас... и по този начин отбелязваме едно дългогодишно сътрудничество", казва Момчил Георгиев. И продължава да разказва - за Людмил Ангелов, който е музикант във фокус на тазгодишното издание на фестивала, за виолончелото, което пък е инструментът във фокус и за плеядата виолончелисти, които ще гостуват - като Александър Князев и Кирил Родин, а от българска страна ще се изявят Георгита Бояджиева и Атанас Кръстев. Многото премиери - това е другата характеристика на Софийските музикални седмици. Една от тях ще чуем още довечера на откриването - Вариации върху тема от Бородин на Розенблат, а финалният концерт на фестивала е съставен изцяло от премиери - той така се и нарича, а солисти на "Софийски солисти" ще бъдат Минчо Минчев и Николай Минчев. Премиерните творби ще са от Михаил Големинов, Емил Табаков, Гия Канчели.

"Важно е да кажем, че сега това е фестивал на репертоара и се развива все повече в посока на камерната музика" - акцентира Момчил Георгиев. Разбира се, спомняме си за славните години, когато на Софийски музикални седмици са идвали и Курт Мазур с оркестъра на Гевандхаус, и Бари Дъглас (веднага след като спечели конкурса Чайковски). "Сега сумата, която трябва да се заплати за гостуването на един оркестър, се равнява или е повече от бюджета на целия фестивал" - обяснява Момчил Георгиев и добавя с искрица хумор - "но пък с много пари всеки може да направи фестивал". Е, така се стимулира иозобретателността и създаването на интересни програми...

Разбира се, българският акцент тази година е отбелязването на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров - "шест концерта има с негови творби, като особено интересен е този, в който Владигерови свирят Владигеров", подчертава Момчил Георгиев.

За още интересни детайли от програмата - чуйте цялото интервю на Лили Големинова с Момчил Георгиев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна