Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Чудото на режисурата“ от Никола Петков

Никола Петков
Снимка: БГНЕС

„Пристъпих към писането на тази книга не с радостна възбуда, а с едно вглеждане в проблемите, които съпътстваха нашия живот и нашата работа в театрите по онова време. Имаше много трудност и грешки. Трябваше да бъда внимателен какво и как казвам, защото това е деликатна материя. Затова трябваше да си меря приказките“. Това каза пред БНР режисьорът Никола Петков за книгата си „Чудото на режисурата“, за която Александър Шурбанов пише:

„Това е книга свидетелство за една епоха в историята на българските театър, култура и обществен живот - епохата на социализма от съветски тип с балкански привкус“.

Днес Никола Петков е председател на Дружеството на театралните дейци пенсионери и председател на Клуба артисти със сребро в косите.

„В дългата си кариера изчислих, че съм работил с над 1200 актьори. Това ми е давало възможност да се обогатявам непрекъснато. Общувайки с такива хора – напълно различни един от друг, на нивата на творчеството, ще се раждат произведения – различни и неповторими, ако имаш дарба. Режисьорът е човекът с идеите, който трябва да ги превъплъти в действие. Това е човекът, който прави живота да се движи“.

Часове преди раздаването на наградите на Театъра на българската армия „Аскеер“ Никола Петков коментира как във времето, което обхваща книгата му, са раздавани отличията:

„Днес наградите се дават от артистите на артистите, но тогава се даваха от властта. Те бяха за най-послушните и за най-верните. Е, даваха се и такива – проформа от гилдията за хора от гилдията, но там важаха същите правила. За да бъдеш награждаван, трябваше да бъдеш удобен и верен, да казваш понякога на черното бяло“.

В предаването „Преди всички“ Никола Петков си спомни и за учителите в неговия живот:

„Първият учител, от когото много съм научил и от когото наследих способността да говоря кратко, е Боян Дановски, това е моят професор по режисура. Другият човек е Радой Ралин, с когото имах шанса да работя близо 2-3 години. От него схванах някои от основните правила за изкуството, киното, сатирата, литературата. Радой беше много силна и въздействаща личност, с много остър ум, със светкавични реакции“.

Интервюто с Никола Петков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна