Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Милчева: Няма как да има граници за ума, за цивилизационните ценности

Светите братя Кирил и Методий са пример за тази липса на граници, смята журналистката

Емилия Милчева
Снимка: БНТ

Над 500 души, между които редица известни представители на българската култура и наука, се присъединиха към отворено писмо в подкрепа на европейската ориентация на България, демократичните принципи и либералните ценности. Сред подписалите има писатели, поети, преводачи, художници, карикатуристи, режисьори, актьори, музиканти, журналисти, психолози, университетски преподаватели, социолози, културолози, филолози, юристи, лекари, инженери, физици, общественици, правозащитници и много други.

Журналистката Емилия Милчева, която също е подписала писмото, коментира пред БНР:

„Най-важното е, че в последните години се наслушахме на толкова много лъжи за Европа и на ценностите, които тя предоставя за своите граждани, сред които сме и българите, че вече трудно различаваме истината. Няма съмнение, че хората са много страхувани от различни страховити новини, което пречи на мнозина от нас да чуят гласа на критичното мислене и да осъзнаят, че най-голямата ценност в обединена Европа е възможността да бъдеш част от културата, цивилизацията и общността, създала огромни ценности за света... Светите братя Кирил и Методий са пример за тази липса на граници - тяхното духовно бродничество, че са разнасяли своята азбука в няколко държави, показва, че няма как да има граници за ума, за цивилизационните ценности“.

По думите ѝ в годините, откакто България е член на ЕС, няма нищо създадено без финансиране от европейските данъкоплатци - безвъзмездните средства, които България получава.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Емилия Милчева в предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна