Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р София Ангелова: Няма безвредно пушене

Националната асоциация за профилактика на белодробни болести започва кампания за безплатно изследване за пушачи

Снимка: Лилия Герчева

Каква е разликата във влиянието на конвенционалните цигари и т. нар. бездимни цигари върху здравето ни?
Навлизането им на пазара и все по-широката им употреба, става повод Националната асоциация за профилактика на белодробни болести да насочи вниманието и към пушачите на бездимни цигари и да ги призове да се възползват от възможността за безплатно изследване на белия дроб, в рамките на Национална кампания за безплатни профилактични прегледи за пушачи. Тя стартира за втора поредна година по повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май, по инициатива на Асоциацията за профилактика на белодробни болести и с подкрепата на Столичната община.

Благодарение на подкрепата и на здравното министерство безплатни изследвания, освен в София, ще има и във Враца и Благоевград.

В столицата изследванията започват от петък, 31 май, и ще се извършват до края на годината във Втора градска болница.
Във Враца и Благоевград кампанията стартира през месец юни. На желаещите ще бъдат извършвани функционално изследване на дишането - т. нар. спирометрия, флуорографско изследване, изследвания на въглеродния монооксид в издишания въздух, като ще се прави и измерване на чистотата на въздуха в района.

За значението на профилактиката и последиците от пушенето потърсихме мнението на председателя на сдружението - пулмолога д-р София Ангелова:

"Отчитайки резултатите от миналогодишната кампания, направихме извода, че профилактиката работи. Целим да диагностицираме рано болестите и да започваме навременно лечение и да призовем пасивните пушачи - хората, които живеят и работят с пушачи, както и пушачите на бездимни цигари да се изследват. Не можем да дадем отговор на въпроса вредят ли тези цигари, но затова даваме възможност да се изследват и предполагам, че в края на кампанията, в края на годината ще имаме възможност да отчетем резултатите и тогава да дадем отговор на въпроса влияят ли бездимните цигари върху белодробното здраве?"

Д-р Ангелова посочи, че в края на XV век за първи път започва употребата на тютюн за смъркане - от моряците на Христофор Колумб. В средата на XVIII век учените установяват, че употребата му води до рак на носната кухина. В края на века е установено, че пушачите на пури правят рак на устните. В началото на XX век немски лекар доказва връзката между пушенето и рака на белия дроб, отбеляза още д-р Ангелова. Затова, по думите ѝ, е рано да се каже какво ще е влиянието върху здравето на пушенето на бездимните цигари. Това зависи и от индивидуалната чувствителност на белия дроб на всеки от пушачите:

"Има хора, които пушат обикновени цигари 5 години и развиват тежка форма  хронична обструктивна белодробна болест. Има хора, които пушат от 20 години, но нямат ХОББ, т.е. чувствителността е различна. Затова призоваваме пушачите да ги изследваме".

Няма безвредно пушене, категорична е д-р Ангелова. При всички видове пушене се инхалират токсични вещества. При кашлица, продължаваща повече от четири седмици, при хриптене в гърдите, задължително трябва да се посети специалист. Задухът е късен симптом на белодробните заболявания и не трябва да се чака да се появи, посочи пулмологът.

Още за кампанията и влиянието на бездимни цигари - чуйте интервюто с д-р София Ангелова!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна