Eмисия новини
от 13.00 часа

Райна Кабаиванска получи почетен плакет на Народното събрание

Райна Кабаиванска беше удостоена с почетен плакет на Народното събрание от председателя на парламента Цвета Караянчева
Снимка: БТА

Оперната прима Райна Кабаиванска беше удостоена с почетен плакет на Народното събрание, посветен на 140-тата годишнина от Учредителното събрание. Наградата ѝ беше връчена снощи от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева по време на традиционния прием за 24 май в българското посолство в Рим.

В годината, в която страната ни чества и 140 години от установяване на двустранните отношения с Италия и в присъствието на делегациите на България и на Северна Македония, Райна Кабаиванска получи признанието на българската държава за особените й заслуги в развитието на културата и духовността, и за принос в развитието на двустранните отношения между България и Италия. Оперната прима беше посрещната с бурни овации от представителите на българската общност в Италия и с вълнение прие наградата:

"За мен "Аз съм българче, обичам". Знаете ли това стихотворение? Аз се радвам, че мога с моето минало и с моя опит да помогна на младото поколение".

По време на приема с плакети на Народното събрание бяха удостоени още Жана Яковлева – директор на Българския културен институт в Рим, проф. Красимир Станчев, дългогодишен преподавател по славистика в университета в Рим, проф. Джузепе Делагата – виден италиански българист и преподавател в университета в Пиза и др.

Приемът в посолството ни в Рим за 24 май е част от честванията на страната ни в града, в който е гробът на Свети Кирил Философ, и в който през 9 век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на светите братя Кирил и Методий. С приема в българското посолство приключи визитата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в Рим и Ватикана.

Още от