Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата, в която избираме нов Европарламент, стана арена на политически кризи във Великобритания и Австрия

Премиерът на Великобритания обяви, че ще подаде оставка през юни. В най-емоционалната реч, произнасяна някога от Тереза Мей, тя призна, че се е провалила в опитите да доведе Брекзит докрай. Опозицията от своя страна настоя за нови парламентарни избори.

Политическата криза в Австрия се задълбочава все повече след "Ибисагейт". В понеделник - ден след евроизборите в страната, ще се проведе вот на недоверие срещу правителството.

Новият президент на Украйна Володимир Зеленски официално встъпи в длъжност. Той обеща да спре войната в Донбас и да подобри стандарта на живот в страната официално. Зеленски обяви, че разпуска украинския парламент, чиито сегашни членове, според него, се интересуват единствено от собственото си забогатяване.

Търговската война между Съединените щати и китайският технологичен гигант "Хуавей" влезе в нова фаза.Тази седмица ударът дойде от страна на "Гугъл".

Американската интернет компанията забрани достъпа на втория по големина производител на смартфони в света до актуализациите на операционната система Андроид. Новите устройства "Хуавей" също така няма да имат и достъп до популярни приложения на "Гугъл".

Това са част от международните акценти от отминаващата седмица, подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна