Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кюстендилското село Шишковци са най-добре запознати с машинното гласуване

За пръв път машинното гласуване беше приложено експериментално по време на изборите за Европейски парламент през 2014 година
Снимка: БГНЕС

В кюстендилското село Шишковци са най-добре запознати с машинното гласуване, защото са минали обучение по технологията още преди повече от три години, каза кметът на селото Климент Терзийски. Тогава сегашният омбудсман Мая Манолова е завела екип от експерти, които в местния клуб на пенсионера са демонстрирали как става машинният вот.

Дори и възрастните хора, бабите в Шишковци, вече са се пробвали на машинно гласуване. По този повод вървят и шеги и каламбури, разказва кметът: "Младите, да, ама старите... Когато представяхме машините, този, който ги представяше, казваше: "Кликни, бабо, тука". Тя се обръща и казва: "Къде да клекнем, чедо?"

Районната избирателна комисия в Кюстендил закри три избирателни секции в община Дупница. Те са в бившата Военна болница, в бившата Транспортна болница и в частната болница поради недостатъчен брой гласоподаватели. Така секциите за гласуване в 10-и Кюстендилски избирателен район са 281, а избирателите по списък - около 120 000. За пръв път секция е планирана в районната служба "Изпълнение на наказанията" - ареста за предварително задържане в Кюстендил, където сега има 12 задържани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна