Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девети преки избори за депутати на Европейския парламент

Снимка: архив

У нас, както и в други двайсет държави от Европейския съюз, се провеждат избори за членове на Европейския парламент. Българите ще изберат 17 души от кандидатиралите се 318 по пропорционалната система с национални листи на партии и коалиции и инициативни комитети. Територията на страната е разделена на 31 избирателни района. Сред кандидатите за евродепутати от България има един гражданин на Холандия и един на Унгария. 

Българските граждани в чужбина ще могат да гласуват в 191 секции в 64  държави. Изборният ден извън страната започва в 7 ч. местно време и завършва в 20 ч. местно време. Министерството на външните работи отчете, че е готово за вота в чужбина, а изборните материали са доставени в секциите. Най-много изборни секции са разкрити във Великобритания и Германия – по 24, 16 са местата за гласуване в Испания и 10 във Франция. В Гърция, където много българи са избрали да бъдат за почивните дни, ще може да се гласува на 13 места, а актуален списък с адресите на местата за гласуване извън страната може да бъде намерен на сайта на външното министерство.

От ЦИК напомнят, че дори и да не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в удобно за тях място и изборна секция, като предоставят документ за самоличност и попълнят декларация. Ако искат да спестят време, те могат да свалят формуляра от сайта на ЦИК, да го отпечатат, попълнят и подпишат със син химикал предварително и да го донесат в секционната комисия. Ако сте от България, но живеете постоянно в страна извън ЕС, не можете да гласувате.

Първите прогнози за резултатите от изборите за Европейски парламент днес, които се провеждат в 21 от 28-те страни-членки, ще бъдат съобщени около 19.00 ч. наше време , а първото прогнозно разпределение на местата в следващия Европейски парламент ще бъде представено около 21.15 ч. българско време. Сайтът на Европейския парламент, след 19 ч., ще публикува в реално време прогнозите и временните резултати от изборите. Това е единственият официален източник на обобщение в Общността. .

В Белгия, успоредно с европейския вот, се провеждат парламентарни и местни избори. В Литва е ден на балотаж на президентските избори. В Испания днес има местни и регионални избори. Румънците ще гласуват на консултативен референдум във връзка с правосъдието, свикан от президента Клаус Йоханис. В Гърция днес е ден, освен на евроизбори, и на вот за местна власт.

Говорителят на Европейската комисия Жауме Дух заяви, че интересът на медиите към тези избори е много по-висок, отколкото при предишните. Очакват над 200 журналисти от държави извън Европейския съюз, включително от САЩ, Япония и Китай.

Над 2500 наблюдатели от 14 неправителствени организации са регистрирани за изборите днес, по данни на Централната избирателна комисия. В над 20 локации в страната и в чужбина ще работят по време на изборния ден от сдружение "Институт за развитие на публичната среда". Ива Лазарова, изпълнителен директор на на организацията каза за БНР: "Ще наблюдаваме в Лондон, Париж, Айндховен и секцията в Берн, Швейцария. Фокус на това наше наблюдение ще бъде използването на възможността за преференциално гласуване и използването на машини за гласуване. Национално представително проучване, което осъществихме, показва, че наблюдателите са изключително слабо запознати с възможността да гласуват с машини. По отношение на преференциите, проучването ни показва, че информационната кампания за начина, по който се гласува преференциално, изглежда неясен".

Това са деветите преки избори за евродепутати от създаването на Европейския парламент. 

Европейският парламент произхожда от Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана. Тя се превръща в орган на трите наднационални Европейски общности, създадени през 50-те години на миналия век – Общността за въглища и стомана, Европейска икономическа общност и Европейска общност за атомна енергия. По-късно асамблеята се преименува в Европейски парламент. 

През годините институцията претърпява дълбоки промени – от асамблея, чиито членове се назначават, до парламент с призната роля при определянето на политическия дневен ред на Европейския съюз. Неговите членове се избират пряко от 1979 година – тогава те са 142-ма. Броят на евродепутатите се увеличава с всяко разширяване, като в последния Европарламент той бе 751. 

Европейският парламент е сред трите институции, заедно с Европейската комисия и Съвета на ЕС, които вземат съвместни решения по редица ключови въпроси за Общността. Един от тях е изборът на председател на Европейската комисия. 

В безпрецедентна кампания с различни инициативи, които подканят европейците да гласуват, участваха известни личности като рок групата U2, актрисата Моника Белучи, футболистът Гари Линекер, бившият държавен секретар на Съединените щати Джон Кери и други. Мариус Донкин, Стефан Вълдобрев и Врадимир Пенев са сред десетките популярни българи, които се включиха в кампанията у нас "Този път ще гласувам".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна