Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеопроектът "Младите гласуват" - ЕС през погледа на нашите младежи

Редакторите в "Хоризонт" Иван Русланов и Ивелина Георгиева са сърцето на екипа, реализирал видеопоредицата "Младите гласуват"
Снимка: БНР

Защо да гласувам? Как политиките на Европейския съюз променят ежедневието ми? Каква искам да бъде Европа?

Това са част от въпросите, които зададохме на активни младежи в навечерието на евровота.

Видеопроектът на Програма „Хоризонт“ „Младите гласуват“ разкрива техния информиран и критичен поглед към Европа, визията им накъде трябва да върви тя и с какви послания може да спечели гласа на младите.

„Беше ми изключително интересно да общувам с толкова много умни,  интелигентни, образовани млади хора, които имат и силата, и инициативата да променят нещо“, каза редакторът в „Хоризонт“ Иван Русланов, който засне повечето от епизодите.

„Смятам, че са изключително интересни, всеки един от тях. Докато ги подбирах и предлагах на екипа ни, с който работихме, попаднах на хора, които не просто гледат на Европа и Европейския съюз като институции като на някакво поле за  кариерно развитие, а като на общ дом, където всички могат да дойдат и да се обединят около някои важни каузи. Имахме образ, който искаше да подкрепи кампаниите против пластмасите, имахме невероятен млад човек – политолог, който каза, че е бягал от училище, за да гледа парламентарния контрол…“

Младите хора в поредицата ни знаеха за какво ще отидат да гласуват и то не просто на теория. Искаха да видят след това практическите резултати за всички нас, подчерта Иван Русланов.

„Това, което аз наблюдавам и мен ме изненада е, че едни от най-гледаните ни интервюта от тази видеопоредица бяха на тези млади хора, които говореха повече за младежките инициативи. Единият от тях смята, че младежките права и интереси не са достатъчно защитени в Европейския съюз и затова трябва да се гласува. Другият млад човек – момиче студент в „Международни отношения“ пък смята обратното: че ЕС все повече мисли за младите и ние като такива трябва да гласуваме на изборите“, разказа редакторът Ивелина Георгиева.

Въпреки че повечето от тях нямат навършени 25 години, те познават европейските институции в дълбочина, допълни Иван Русланов. „Те говореха за проблемите, за Брекзит, за бюрокрацията и даваха решения, които могат да се чуят и във видеата. С най-важното послание: „Не бива да подценяваме младите, просто защото нямат опит. Трябва да ги обучим, да бъдат научени и да им се даде шанс“.

Още за поредицата слушайте в звуковия файл и вижте на специалния ни сайт Евроизбори 2019.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна